Barcelona reactivarà a partir d’aquest mes de juny l’equip de mediadors a la zona d’oci nocturn del “triangle golfo” (als voltants de Pere IV) per evitar-hi incivisme, soroll i molèsties als veïns. Ho ha anunciat el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, durant el plenari municipal del mes de maig. El servei de mediació ja es va activar a finals del 2021 i “el resultat va ser tan positiu, que hem considerat fer-lo estable”, ha dit Batlle.

Els mediadors (encara no se sap quants seran ni en quin horari treballaran) actuaran de forma complementària a les actuacions policials que es facin al “triangle golfo”. Segons han explicat fonts municipals a betevé, s’encarregaran d’interactuar amb els joves en actituds incíviques que poden pertorbar el descans dels veïns o degradar l’espai públic.

Dispositius policials diaris al “triangle golfo”

L’anunci de Batlle ha arribat al ple arran d’una proposició de Ciutadans, que ha demanat implantar urgentment un pla d’actuació a la zona d’oci al voltant del carrer de Pere IV. La proposta ha rebut el suport de tots els grups municipals, inclosos els del govern municipal (BComú i PSC). Durant la seva intervenció, el tinent d’alcalde Albert Batlle també ha posat de manifest la feina que ja estan fent tant la Guàrdia Urbana com els Mossos d’Esquadra, que tenen dispositius policials diaris al “triangle golfo”, als vespres i a les nits.

A banda del debat polític, les queixes veïnals per les molèsties al “triangle golfo” han anat a l’alça els últims mesos. De fet, tal com va avançar betevé a l’abril, aquest espai de la ciutat és el que acumula més denúncies per incivisme nocturn. Des del setembre del 2021 i fins a la primavera del 2022, la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra han interposat gairebé 4.000 denúncies només per beure al carrer.

Els veïns incrèduls amb la figura dels mediadors

Els veïns de “triangle golfo” han rebut l’anunci de la reactivació de l’equip dels mediadors amb incredulitat. Des de la SOS Triangle Golfo consideren que aquesta figura tindrà la mateixa efectivitat que “intentar posar tanques al mar”. “No creiem que la situació canviï molt amb l’equip de mediadors”, afirma Ivan Navarro de SOS Triangle Golfo.

Els veïns insisteixen que cal fer complir la normativa relativa a les botellades. “La Guàrdia Urbana ens diu moltes vegades que no disposa d’efectius per dissoldre una botellada de 70 persones”, explica Navarro. Per aquest motiu demanen que els agents actuïn des de primera hora de la nit. “Nosaltres no volem que s’arribin a concentrar les 70 persones, que la Guàrdia Urbana comenci a posar multes un cop vegin els primers fent botellada”.