La Generalitat llogarà pisos buits privats per allotjar famílies vulnerables que tinguin un informe favorable i estiguin en espera de rebre un pis social però que encara no se’ls hagi pogut adjudicar. Ho farà a través del programa Reallotgem.cat, que ha presentat aquest divendres al matí el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i que vol descongestionar les meses d’emergència, que estan desbordades. La iniciativa té un pressupost de 21 milions d’euros i requereix el suport dels ajuntaments, que actuaran com a captadors dels habitatges.

1.700 famílies en espera

Calvet ha explicat que es tracta d’una “mesura de xoc” que vol resoldre el col·lapse de les meses d’emergència per l’alta demanda. Segons les dades del govern català, hi ha 1.700 famílies vulnerables a tot Catalunya amb un informe favorable en espera d’un pis social que no se’ls troba.

A banda de la mesa d’emergència catalana -que gestiona l’Agència de l’Habitatge de Catalunya- hi ha municipis com Barcelona que tenen mesa d’emergència pròpia -11 a tot el territori català.

El govern català estima que es podran llogar entre 1.300 i 1.500 pisos buits aquest 2021 en funció del preu del lloguer, que s’establirà en base a la llei de rendes.

El conseller ha reconegut que hi ha una “emergència d’habitatge” que s’ha agreujat amb la pandèmia de la covid-19. Per això, ha dit, cal fer un esforç i dotar de més recursos per resoldre la situació en què es troben aquestes famílies per “no deixar enrere ningú”.

18 mesos per avançat

L’Agència de l’Habitatge de Catalunya firmarà un contracte de lloguer amb el propietari i pagarà 18 mesos de renda per avançat, segons ha explicat el conseller. L’import del lloguer sorgirà d’aplicar la nova llei de regulació de preus. De la seva banda, les famílies que rebin el pis quedaran en cessió d’ús i pagaran un lloguer social.

El contracte tindrà una durada mínima de cinc anys i de set anys, en el cas que el propietari sigui una persona jurídica.

El paper dels Ajuntaments

L’objectiu del programa és que els ajuntaments dels municipis actuïn com a captadors d’aquests habitatges o pisos buits. En el cas de Barcelona, que té una mesa d’emergència d’habitatge pròpia, el paper del consistori també serà fer la recerca d’aquests habitatges.

Els ajuntaments de municipis com Barcelona, que tinguin mesa d’emergència pròpia, també seran els encarregats d’adjudicar els pisos a les famílies en funció de les característiques de l’habitatge i les necessitats de cada unitat familiar.

El conseller de Territori i Sostenibilitat ha explicat que la Generalitat finançarà aquest esforç dels municipis remunerant-lo amb 450 euros per un pis buit i 250 euros en el cas dels aparthotels. Calvet també ha explicat que els municipis tenen fins que acabi el mes de desembre per decidir si se sumen a aquest programa i fer els tràmits.

Quins requisits han de complir els pisos?

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha fixat quatre requisits bàsics que hauran de complir aquests habitatges:

  • Que tinguin cèdula d’habitabilitat.
  • Que s’hi pugui entrar a viure de manera imminent.
  • Que tinguin una superfície màxima de 90 metres quadrats.
  • Els aparthotels hauran de tenir mínim 24 metres quadrats i cuina integrada.