Aquest dilluns s’ha inaugurat el memorial de la Rambla en record de les víctimes de l’atemptat del 17-A del 2017. La placa s’ha col·locat al centre de la Rambla, uns metres per sota del mosaic de Miró, i està formada per un dels missatges de solidaritat expressats per la ciutadania en els dies posteriors a la tragèdia.

Què s’hi pot veure al memorial?

El missatge triat pel memorial de la Rambla està escrit, originàriament, en àrab. En català s’ha traduït com “Que la pau et cobreixi, oh, ciutat de la pau” i, a més, també s’ha traduït al castellà i a l’anglès, les llengües majoritàries dels qui van perdre la vida el 17 d’agost del 2017.

Memorial Rambla atemptats

Més enllà del missatge, a cada extrem del memorial hi ha el dibuix de ‘Barcelona’ de l’artista Frederic Amat (en què la lletra ela es converteix en un llaç de dol), a més de l’hora i la data en què va haver-hi l’atropellament massiu.

Una inauguració sòbria i discreta

L’acte d’inauguració ha estat breu, sobri i discret. Enmig del bullici habitual de la Rambla, Mireia Martínez (germana del nen de Rubí que va morir en l’atemptat) ha llegit el nom de les 15 persones que van morir a l’atemptat a Barcelona i ha adreçat algunes paraules. Davant de la comitiva d’autoritats —encapçalada per l’alcaldessa, Ada Colau—, ha reclamat que “el tracte de les institucions amb les víctimes ha de millorar” i ha exigit que “ens mereixem conèixer la veritat” del que va passar.

En la inauguració —sense parlaments polítics— també hi han participat regidors de l’oposició; la consellera de Presidència, Elsa Artadi; el conseller d’Interior, Miquel Buch; la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; cònsols de diversos països colpits pels atemptats del 17-A; el director de la Fundació Joan Miró, Marko Daniel, i l’artista Frederic Amat. A banda de les autoritats, també s’hi han sumat representants dels cossos d’emergències que van intervenir les hores posteriors a l’atac i les famílies de les víctimes.

La petició d’Alberto Fernández a Colau

Alberto Fernández Díaz (PP) ha expressat el suport als familiars de les víctimes de l’atemptat de la Rambla del 2017, i ha aprofitat l’acte d’inauguració del memorial per fer una petició a l’alcaldessa. El líder municipal del PP ha reclamat que Colau tracti “amb la mateixa sensibilitat” les víctimes del terrorisme jihadista i les d’ETA. “Tot el suport, reconeixement i respecte a totes les víctimes, sense distincions”, ha afirmat.

Ciutadans i turistes s’aturen a llegir el memorial

Molts barcelonins i turistes s’han aturat aquest dilluns a llegir les paraules del memorial. Malgrat que alguns el consideren massa discret i que costa de veure, la majoria han explicat a betevé que els sembla un bon homenatge a les víctimes dels atemptats.