El Grup Municipal de Ciutadans ha tancat avui la porta a la modificació presupostària que demà es votarà en un ple extraordinari. La presidenta del grup s'ha reunit aquest matí a l'Ajuntament amb el primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello. Però Carina Mejías ha dit que ja no hi ha marge per negociar i que demà votaran en contra. CARINA MEJÍAS, Grup Municipal de Ciutadans "Desestimaron todas las alegaciones que presentamos a la modificación presupuestaria y por lo tanto ahora consideramos que es muy precipitado el poder ahora hacer una negociación in extremis." Els primers a oposar-se als comptes d'aquest 2016 van ser el PP i Convergència i Unió. L'únic suport del govern de Colau és ara el d'Esquerra Republicana, que votarà a favor de la modificació pressupostària a canvi que es faci arribar el metro a la Zona Franca o que es comenci a treballar en el trasllat de la presó Model, entre altres condicions. Però el "sí" no suma, perquè també la CUP hi votarà en contra. Divendres els anticapitalistes van dir que el govern no ha acceptat la majoria de les seves propostes i no han volgut reprendre les converses abans del ple. Ara com ara, doncs, els vots en contra de Convergència, el PP, la CUP i ara també Ciutadans, sumen 21 regidors. Això significa que, tot i que Barcelona en Comú té el suport d'Esquerra, encara que obtingui el "sí" del PSC (que ha fet reserva de vot) no aconseguiria tirar endavant els comptes. El govern, però, assegura que no retira el ple de demà i que manté obertes les vies de diàleg amb els grups fins a l'últim minut.

Després de veure rebutjades les seves al·legacions a la modificació de crèdit del pressupost municipal pactada per Barcelona en Comú, Esquerra i socialistes, Ciutadans ha presentat un nou document amb 15 condicions per intentar arribar a un acord majoritari, que en tot cas s’hauria de construir a partir de dimarts, després del ple extraordinari convocat per demà. Mejías ha acudit aquest diumenge al matí a la casa gran per reunir-se amb Pisarello, però després ha confirmat que Ciutadans no permetrà que tiri endavant aquesta reforma del pressupost prorrogat. Sense almenys la seva abstenció -o la de la CUP, que María José Lecha ha tornat a descartar– la votació es perdrà perquè BComú, ERC i PSC només sumen 20 regidors (un per sota de la majoria absoluta del ple).

El govern municipal insisteix que mantindrà totes les vies de diàleg obertes fins a l’últim minut perquè la modificació pressupostària tiri endavant aquest dilluns, però -a banda del suport d’ERC i del PSC, que es dóna per fet després de mesos de negociacions amb possibilitat d’acabar entrant també al govern- tant la CUP com Ciutadans esperen poder tornar-ne a parlar a partir de dimarts. Cal “un canvi profund en la dinàmica política de l’Ajuntament de Barcelona”, diuen els regidors de Ciutadans en el document amb les seves 15 condicions per pactar un pressupost. La primera és l’aprovació durant aquest 2016 de “tantes modificacions com siguin necessàries”, però sense superar el límit de despesa marcat per la llei Montoro. També demanen reformular Barcelona Activa, el Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT) i les inversions en infraestructures, així com desallotjar tot immoble de titularitat municipal que ara mateix estigui ocupat il·legalment.