sánchez investit president

(ACN) El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha estat investit de nou com a president del Govern espanyol amb els 179 vots —tres per sobre la majoria absoluta— que sumen PSOE, Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG i CC. Vuit grups que han signat acords per a l’impuls de polítiques progressistes i per avançar en el diàleg i la desjudicialització del conflicte entre Catalunya i Espanya.

El “no” a l’elecció de Sánchez s’ha quedat en els 171 vots del PP, Vox i UPN, que mantenen el pols al carrer contra una investidura que “neix d’un frau” —en paraules de Feijóo al debat— i que ja han avançat la seva intenció de pressionar de forma permanent l’executiu amb tots els instruments al seu abast.

Reduir la jornada laboral, més psicòlegs i ajuts a l’habitatge: les 8 promeses de Sánchez

Sánchez obre una legislatura marcada pels seus compromisos en l’avenç de polítiques socials com l’augment del salari mínim interprofessional o la reducció de la jornada laboral, pactades amb Sumar, però també pels acords assolits amb les formacions independentistes catalanes, que passen per l’aprovació de la llei d’amnistia.

Sánchez també haurà de salvar les turbulències d’una possible ruptura entre Sumar i Podem, i l’ofensiva total anunciada per PP i Vox, que portaran la llei d’amnistia al Tribunal Constitucional.

Sánchez prometrà el càrrec divendres

Un cop elegit Sánchez, la presidenta del Congrés, Francina Armengol, comunicarà aquest mateix dijous formalment al rei Felip VI el resultat de la investidura. Sánchez prometrà el càrrec divendres davant el monarca i la cúpula de l’Estat.

En aquesta ocasió, l’acte se celebrarà en ple xoc entre les principals instàncies judicials i el PSOE arran de l’acord entre els socialistes i l’independentisme per l’amnistia.

La primera tasca de Sánchez, però, serà la conformació del nou govern de coalició. Es dona per fet que Sumar mantindrà el pes a l’executiu amb cinc ministeris (quatre si hi ha reducció de ministeris), i que Podem deixarà de tenir representació al Consell de Ministres.

El president espanyol rellevarà també ministres del PSOE i caldrà veure si el PSC manté la seva presència al govern amb dos ministeris, actualment en mans de Miquel Iceta i Raquel Sánchez.

Ministres nous, al cap de setmana

El president espanyol podria anunciar la composició del seu govern durant el cap de setmana en una roda de premsa a La Moncloa. El pas següent, previsiblement el proper dilluns, és la presa de possessió dels ministres a la Zarzuela i, després, l’intercanvi de carteres amb els seus predecessors.

Dimarts es preveu la celebració d’un Consell de Ministres ordinari ja amb el nou executiu. Abans de la reunió els ministres es faran la tradicional fotografia a les escales de La Moncloa.