pedro sanchez investidura 2023
Foto: Javier Barbancho (ACN)

El candidat a la Presidència del Govern, Pedro Sánchez, ha enumerat aquest dimecres durant el discurs d’investidura els seus compromisos per als propers quatre anys, en cas de reeditar el govern de coalició: transport públic gratis per a determinats col·lectius, més setmanes de permís de maternitat i paternitat, reduir la jornada laboral i ajuts al lloguer i les hipoteques són algunes de les promeses que ha fet el candidat socialista per aconseguir la majoria absoluta al Congrés dels Diputats. A continuació et resumim en vuit punts les vuit mesures anunciades per Sánchez.

1. Augmentar el salari mínim

  • Aprovar el nou Estatut dels Treballadors que garanteixi que el salari mínim interprofessional continuï augmentant cada any per mantenir-se en el 60 % del salari mitjà, i reduir la jornada laboral a las 37,5 hores setmanals, incorporant incentius perquè las empreses ofereixin horaris més flexibles i potenciïn el teletreball.

2. Ajudes a l’habitatge

  • Millorar l’accés a l’habitatge, augmentant el bo per al lloguer i impulsant una línia d’avals per cobrir fins al 20 % de la hipoteca. 

3. Ampliar els permisos de maternitat i paternitat

4. Rebaixa de l’IVA dels aliments

5. Transport públic gratis

6. Més psicòlegs i psiquiatres

  • Impulsar un gran pacte d’estat per a la salut mental per augmentar el nombre de psicòlegs i psiquiatres als centres públics. A més de reforçar l’atenció primària, ampliant els serveis públics per incloure tractaments bucodentals i oftalmològics per als joves. I posar en marxa, amb els governs autonòmics, un pla per reduir dràsticament les llistes d’espera.

7. Més ajuts i beques a l’educació

  • Pel que fa a l’educació, millorar les condicions i formació del professorat, ampliar els ajuts de menjador, incrementar les beques i reduir el preu de les taxes, i universalitzar l’educació pública des dels dos anys.

8. Revaloritzar pensions i reforçar l’IMV

  • Revaloritzar les pensions conforme l’IPC i destinar més recursos a la dependència. Així com reforçar l’ingrés mínim vital, simplificant els tràmits administratius.