Pedro Sánchez i Yolanda Díaz

(ACN) El PSOE i Sumar han tancat un acord programàtic per a la investidura de Pedro Sánchez i reeditar el govern de coalició, que necessitarà l’aval de l’independentisme per tirar endavant. Segons un comunicat dels dos partits, l’objectiu de la plena ocupació serà la principal prioritat de la legislatura i una de les mesures destacades serà la reducció de la jornada sense reducció salarial. Sumar demanava arribar a les 32 hores setmanals i caldrà veure com s’ha concretat l’acord.

La reforma fiscal i altres pactes programàtics

Altres pactes programàtics fan referència a una reforma fiscal “justa” que faci que la banca i les grans energètiques contribueixin a la despesa pública. A banda, també inclou punts com un pla de xoc contra l’atur juvenil, arribar al 20 % d’habitatge públic, reforçar el sistema públic de salut, la revisió a l’alça dels objectius de la llei del canvi climàtic, l’ampliació dels permisos retribuïts per naixement i garantir a final de la legislatura l’accés universal a l’educació pública per a infants de dos anys.

En el comunicat, les dues formacions remarquen que han arribat a un acord abans del termini que s’havien marcat, abans que acabés el mes d’octubre. I que, d’aquesta manera, donen resposta al missatge que va donar la ciutadania a les eleccions del 23-J: “Rebutjar un govern de dretes i d’extrema dreta i seguir avançant en drets i llibertats”.

L’aval dels partits independentistes

En aquest context, asseguren que l’acord programàtic és per a una legislatura de quatre anys. Tot i així, aquest pacte necessita l’aval dels partits independentistes per fer possible la investidura de Pedro Sánchez i la reedició del govern de coalició.

L’entesa implica el “sí” de 152 diputats (PSOE i Podem) i serà la base de l’acord amb la resta de grups, sobretot en matèria laboral. Arriba tres mesos després de les eleccions del 23-J i quan queda poc més d’un mes perquè expiri el termini per a la investidura abans que no es convoquin automàticament comicis novament.