Pedro Sánchez

(ACN) El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha justificat aquest dijous en una entrevista a La Sexta els motius del fracàs de la negociació de la investidura -que ha atribuït a Podem, al PP i a Cs- i ha assegurat que si hagués acceptat la coalició que reclamava Podem “no dormiria” perquè avui hi hauria “dos governs”, un del PSOE “defensant la Constitució” i un altre de Podem “defensant els presos” independentistes. El líder del PSOE ha posat l’alcaldessa com a exemple de les discrepàncies que tindria amb Podem, i en concret, es va remetre al que va passar dimecres a l’Ajuntament, en què comuns i socialistes van votar diferent sobre quina resposta hi ha d’haver a la sentència del Suprem. Sánchez afirma que “seria president del Govern d’un govern amb coalició que avui tindria una crisi de govern” perquè “hem sentit els comuns, a Ada Colau, dir que si la sentència és condemnatòria cal manifestar-se a favor dels suposats presos polítics, que és com els diu ella, i demana a l’estat espanyol que garanteixi els drets humans al nostre país”.

Ministres de Podem “amb poca experiència política i de gestió”

El president espanyol en funcions ha justificat que tanqués la porta a la coalició perquè implicaria que persones pròximes a Iglesias “amb poca experiència de gestió pública” assumissin carteres importants i perquè a la pràctica es configurarien dos governs en un .“Jo no dormiria de nit juntament al 95 % dels ciutadans que no estarien tranquils”, ha dit.

En aquest marc, ha insistit que ell va oferir a Podem carteres que aquesta formació “va menystenir” i “per quarta vegada en quatre anys” Podem “ha votat en contra de la formació d’un govern progressista”, de manera que “avui no hi ha un govern del PSOE”. Ara, ha dit, un govern de coalició amb Podem “és inviable”, cosa que no impedeix, al seu entendre, una cooperació entre les dues formacions durant la pròxima legislatura.

155, si cal

Sánchez també ha assegurat que les forces independentistes “no estan respectant” l’Estatut i l’autogovern, i ha advertit de nou que està disposat a aplicar el 155, si cal. En tot cas ha afirmat que ell té el deure de “parlar amb les forces independentistes perquè és la seva obligació”, però si cal aplicarà “tots els ressorts de l’Estat” per defensar l’ordre constitucional, l’Estatut, la Constitució i la integritat territorial”. “Que ningú en dubti”, ha sentenciat.

Respecte a la seva relació amb Ciutadans, ha afirmat que “és evident” que ell té discrepàncies perquè el partit d’Albert Rivera “vol aplicar un 155 ‘sine die’”. Un acord de coalició amb Rivera, ha dit, és “ciència-ficció” perquè ha pactat amb la ultradreta, amb una formació com Vox que no dona suport a la lluita contra la violència masclista-.

No tem les urnes

En tot cas, Sánchez ha posat en dubte que aquests comicis puguin capgirar les tornes i donar una majoria a les dretes. Ha afirmat que el “comparteix la frustració de la ciutadania” però veu “una oportunitat” a les eleccions per articular una etapa “d’estabilitat”. En aquest sentit ha promès que després del 10-N “serem capaços” de formar govern, però “no qualsevol govern” sinó “un govern que funcioni”.

La replica de Colau

La resposta de Colau no s’ha fet esperar. L’alcaldessa ha retret a Sánchez que no hagi defensat un pacte d’esquerres com el que hi ha a l’Ajuntament de Barcelona.