Sense fer-hi ni una sola aparició en persona, Pedro Sánchez està sent el gran protagonista dels primers dies de la campanya electoral del 12-M a Catalunya. Aquest diumenge, en les hores prèvies abans que anunciï la decisió sobre el seu futur polític, tots els partits s’hi han referit.

Absent a l’acte del PSC a Santa Coloma de Gramenet

El president espanyol havia de participar en un acte a Santa Coloma de Gramenet, amb Salvador Illa i el ministre d’Indústria i exalcalde de Barcelona, Jordi Hereu. El cap de llista del PSC ha demanat un esforç de “resistència col·lectiva” per evitar que Sánchez es vegi forçat a renunciar al càrrec. Hereu ha donat el seu suport incondicional al president espanyol i ha preguntat als partits independentistes catalans “quina Catalunya volen construir, sense Santa Coloma, perquè aquí només va votar el 20 % de la gent!” en el referèndum del 2017.

Esquerra i Junts es reivindiquen com a partits atacats per l’estat

La campanya electoral de Esquerra s’ha desplaçat a Ginebra per unes hores. En un visita a la secretària general del partit, Marta Rovira, i al número 9 de la llista, Ruben Wagensberg, el candidat Pere Aragonès ha ressaltat que “retrocedir és donar la raó i la victòria a l’extrema dreta”. Al seu torn, Rovira ha demanat a Sánchez “que no li fallin les cames, quan hem d’estar per més democràcia i més drets humans”.

Junts continua fent campanya al sud de l’estat francès, aquest diumenge amb militants vinguts del Vallès. Carles Puigdemont ha demanat el suport per anar a Madrid “a plantar cara als que diuen que no” i la presidenta de Junts, Laura Borràs, ha etzibat a Sánchez que “a nosaltres ens han calumniat, ens han difamat, ens han condemnat, i ens han fet de tot”.

Els comuns defensen el govern de coalició a Espanya

En la seva primera aparició en campanya, la vicepresidenta espanyola Yolanda Díaz ha afirmat que “ningú doblegarà aquest govern que va ser escollit de manera legítima” i la cap de llista Jéssica Albiach s’ha referit a Carles Puigdemont, que creu que les relacions amb Madrid no canviaran sigui qui sigui el president, i li ha etzibat una pregunta directa: “Però què s’ha cregut el senyor Puigdemont, que els catalans no notarem la diferència entre un govern de coalició progressista i un govern de coalició feixista?”.

VOX i PP demanen a Sánchez que plegui

Els dos partits més a la dreta de la política espanyola, VOX i PP, també han mobilitzat els seus màxims dirigents aquest diumenge. Santiago Abascal ha demanat a Pedro Sánchez que convoqui eleccions i l’ha acusat d’haver guanyat “amb mentides sobre l’amnistia”, en un acte a Tarragona en què el cap de llista, Ignacio Garriga, ha acusat el PSC de ser “el nou partit separatista català”.

El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que Sánchez “pot estirar l’agonia, però ja és un polític que representa el passat”, mentre que Alejandro Fernández ha culpat el PSC d’haver-ho “votat tot al separatisme al Parlament i d’haver ressucitat Puigdemont quan estava pitjor”.

La CUP demana “no regalar majories”

La cap de llista de la CUP, Laia Estrada, ha fet una crida perquè els votants desencantats amb el govern de Pere Aragonès “no es quedin a casa” el 12 de maig i votin “per defensar els serveis públics”. Per això els ha demanat “no regalar majories a la dreta espanyolista, però tampoc a la dreta nostrada”.

Ciutadans rebutja un altre “pacte del Majestic”

El partit taronja ha denunciat la “simbiosi” entre el Partit Popular i els partits independentistes amb episodis com el pacte del Majestic que van signar Jordi Pujol i José María Aznar. Carlos Carrizosa assegura que aquell acord va suposar una “renúncia a drets i llibertats” que el PP podria repetir per aconseguir el poder a l’estat.

Què vols saber de les eleccions a Catalunya 2024?