parlament catalunya aprova llei

(ACN/Redacció) El Parlament de Catalunya ha aprovat la proposició de llei per simplificar el registre de documents de voluntats anticipades (DVA). La iniciativa, proposada conjuntament pel PSC, Junts i En Comú Podem, s’ha aprovat amb els vots a favor de tots els grups parlamentaris menys Cs i el PPC, que s’han abstingut. Aquesta modificació permetrà una reducció dels passos administratius per formalitzar el document. Fins ara, per registrar el DVA eren necessaris tres testimonis o un notari per certificar que el document estava fet en plenes capacitats físiques i mentals. Arran de la nova llei, però, es permetrà que el DVA també es pugui fer davant d’un metge.

El gran objectiu de la iniciativa és facilitar el registre del DVA, de manera que les persones puguin explicar prèviament a un professional sanitari quines instruccions s’haurien de seguir en cas d’una situació greu de salut, que impedís expressar-ho en aquell moment. Aquesta és la manera d’assegurar que una persona rebrà les cures que realment vol en cas de patir una malaltia incurable o discapacitat, per exemple.

Es podrà fer el document de voluntats anticipades davant d’un metge

La modificació de llei permetrà als ciutadans explicar la manera de procedir directament a un professional de la salut sense haver de recórrer a un notari ni disposar de tres testimonis, com passava fins ara. A més, també s’ha recollit que els professionals sanitaris han de ser de l’àmbit de l’atenció primària, hospitalària o sociosanitària i que han de ser “preferentment” dels centres de referència per al pacient.

La diputada del PSC Assumpta Escarp ha explicat que Catalunya va ser “pionera” a l’hora d’aprovar la llei del 2000, però ha subratllat que això ha provocat que ara calgués “posar-se al dia”. Escarp també ha explicat que estaven en espera de la presentació d’una proposta de llei per part del Comitè de Bioètica de Catalunya, que finalment no ha arribat. De totes maneres, el PSC ha defensat la necessitat d’actualitzar la llei ja, tot i no tenir les consideracions del comitè, perquè si no hi havia el risc que no hi hagués temps d’aprovar-la abans d’acabar la legislatura.