Aquest dimecres s’ha constituït el Parlament Europeu, amb seu a la ciutat francesa d’Estrasburg, com a resultat de les eleccions del 26-M. Amb tot, la constitució de l’Eurocambra ha estat marcada per tres absències: les de Carles Puigdemont i Toni Comín —van obtenir dos escons amb JxC— i la d’Oriol Junqueras —la coalició Ara Repúbliques, formada per ERC, EH Bildu i el BNG, entre d’altres, va aconseguir tres seients.

La primera sessió del mandat 2019-2024 ha estat solemne i breu, de només 20 minuts. L’ha presidit l’encara president de la cambra, Antonio Tajani, que ha obert la sessió, tot i que de seguida ha demanat la paraula el diputat irlandès del Sinn Féin Matt Carthy, que s’ha referit a les absències dels eurodiputats independentistes: “Si la cambra no valora els vots dels catalans, la credibilitat d’aquesta casa està en joc“, s’ha queixat Carthy davant del silenci de Tajani.

Com a senyal de protesta per aquestes absències, altres eurodiputats del Sinn Féin han mostrat cartells amb el rostre dels tres polítics, mentre que d’altres han col·locat estelades als tres escons que haurien d’haver ocupat els polítics independentistes.

Protesta, també al carrer

Paral·lelament a la primera sessió de l’Eurocambra, la protesta per l’absència dels polítics de JxC i ERC s’ha traslladat també al carrer. Unes 10.000 persones, segons la policia d’Estrasburg, han seguit la convocatòria per reivindicar els tres escons des de les portes del Parlament Europeu. La manifestació, que ha estat pacífica, ha desbordat l’espai previst davant de la cambra ja que ha superat les expectatives inicials —la Casa de la República havia calculat reunir 6.000 catalans.

Hi han intervingut, “in situ”, representants de l’ANC i d’Òmnium, i en vídeo, Carles Puigdemont i Toni Comín, que a darrera hora han descartat assistir a la protesta a Estrasburg. Segons ha explicat l’advocat Gonzalo Boye, existia “el risc que, si entraven a França, fossin detinguts” i s’han quedat a poca distància de l’indret, però en territori alemany.