La segona tinenta d’alcalde, Janet Sanz, ha anunciat que l’Ajuntament de Barcelona acatarà la sentència del Tribunal Suprem que anul·la la taxa municipal que gravava els propietaris amb pisos buits. La decisió del Suprem confirma la suspensió que ja va decretar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el juliol del 2017, mesos després que la mesura fos aprovada al ple municipal.

La sentència del Suprem considera que l’Ajuntament no té competències per regular aquesta qüestió. Janet Sanz ha admès que la competència és exclusiva de la Generalitat i ha instat el govern català a aplicar la taxa. “Que no sigui de la nostra competència no vol dir que no sigui de la nostra incumbència; serem molt exigents perquè ho facin”, ha dit Sanz.

La tinenta d’alcalde ha exigit que, si cal, la Generalitat traspassi les competències a l’Ajuntament perquè pugui aplicar la taxa. “No ens tremolen les cames i farem tot allò necessari per fer mesures com aquesta”, ha valorat Janet Sanz, que ha afirmat que l’Ajuntament ja fa ara accions en habitatge que no li pertoquen perquè són competència de la Generalitat.

No s’ha cobrat mai a ningú

La taxa, de 633 euros, es va plantejar com una mesura dissuasiva per finançar els costos administratius de la inspecció de pisos buits. El cas és, però, que no s’ha aplicat mai ni s’ha cobrat perquè es va suspendre de seguida. Des del 2015, l’Ajuntament ha obert 524 expedients sancionadors per tenir pisos buits amb la Llei d’habitatge de la Generalitat.

La segona tinenta d’alcalde ha assegurat que, malgrat tot, el consistori mantindrà la tasca inspectora per mobilitzar els pisos buits que es detectin.