Pedro Sánchez al Congrés
(ACN) El líder del PSOE i president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, se sotmetrà al debat d’investidura del Congrés dels Diputats els dies 22 i 23 de juliol. L’anunci de la data l’ha fet la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, després de la conversa telefònica que han mantingut tots dos.
Sánchez ha anunciat la data de la sessió sense tenir encara lligats els suports a la investidura, i amb la vista posada també a un hipotètic segon intent que tindria lloc al setembre. En cas que no obtingués l’aval del Congrés en un termini de dos mesos a comptar des de la primera votació, la data de les eleccions seria el diumenge 10 de novembre.

El debat d’investidura del president del Govern espanyol començarà el dilluns 22 de juliol i la primera votació tindrà lloc el dimarts 23 de juliol. En aquesta primera votació el candidat ha d’obtenir la majoria absoluta. Si no l’aconsegueix, com és previsible, els diputats hauran de tornar a votar el dijous 25 de juliol, 48 hores després del primer intent. En aquesta segona votació Sánchez només hauria d’obtenir la majoria simple del Congrés.

El debat dels dies 22 i 23 començarà amb una intervenció de Sánchez davant el Congrés sense límit de temps. Després hi intervindrà cada grup parlamentari durant 30 minuts. Sánchez podrà replicar tantes vegades com vulgui i respondre individualment o bé en grup, i els portaveus disposaran també d’una rèplica de 10 minuts.

Sánchez encara no té els suports suficients

Tot i l’anunci de la data, Sánchez encara no té la majoria simple suficient per ser investit president. De moment, PP i Cs descarten abstenir-se i Podem encara no dona per fet l’acord per les discrepàncies amb el PSOE sobre l’entrada al govern de ministres de l’equip de Pablo Iglesias. Queda també per concretar una possible abstenció d’ERC, PDeCAT o Bildu que facilitaria la investidura en el cas que Sánchez anés a la sessió amb el “sí” de Podem, PNB, Compromís i PRC.

Si la primera votació és fallida s’obre un termini de dos mesos en què el Congrés ha d’elegir un candidat. Si se supera aquest termini i no hi ha un president elegit a les Corts, es convoquen automàticament eleccions, que tindrien lloc 47 dies després d’aquests dos mesos, és a dir, el 10 de novembre.