Els resultats de les eleccions generals a Barcelona ens ofereixen una visió de la diversitat de vot segons la zona de la ciutat on posem la lupa. Històricament està molt clara la diferència de vot entre districtes com Nou Barris o Sarrià – Sant Gervasi, però veiem altres tendències si ens fixem en el mapa de calor de vot d’aquest 23-J a Barcelona per cada partit. Hem elaborat nou mapes per visualitzar on cada partit aconsegueix millors resultats: PSC, Sumar, PP, ERC, Junts, Vox, CUP, PDeCAT i PACMA. En alguns casos es compleixen els pronòstics, però també hi trobem alguna sorpresa.

*Pots navegar pels mapes clicant a les fletxes de la imatge superior per veure els mapes de calor de tots els partits.

El PSC, aclaparador a Ciutat Meridiana i oblidat per sobre del Turó Parc

Ja és habitual que Nou Barris, el Carmel i els barris a tocar del Besòs siguin un fortí socialista. Però en aquestes generals s’ha accentuat la tendència. En algunes meses, el PSC ha superat amb escreix el 50 % dels vots. A Ciutat Meridiana en tres meses ha passat del 55 % dels vots. També destaquen els resultats de la Marina de Port, una altra parcel·la tradicional del partit.

On el partit dels socialistes punxa és a Sant Gervasi – Galvany. Concretament els veïns que viuen per sobre del Turó Parc són els que menys van votar el PSC, amb dades per sota del 10 %.

Plaça del Sol i plaça Reial, fortins de Sumar

Sumar va aconseguir concentrar bona part dels vots a la Vila de Gràcia. En diverses meses va superar el 30 % dels vots i els millors resultats els va aconseguir amb els veïns de la plaça del Sol, on va assolir el 33,46 % dels vots. També destaquen els resultats de la formació de Yolanda Díaz al Poblenou i al Gòtic. Concretament a la secció censal 29, corresponent a la plaça Reial, és on Sumar aconsegueix els millors resultats: un 34,3 % dels vots.

A la banda contrària, Sumar no aconsegueix superar el 3 % de vots en una desena de seccions censals de Pedralbes, Sant Gervasi – Galvany i la Bonanova. Especialment dolents són els resultats de la secció censal 55 de Sant Gervasi – Galvany, situada al voltant del carrer de les Escoles Pies. Aquí només aconsegueix un 1,91 % dels vots.

El PP és el gran guanyador a l’Upper Diagonal i testimonial al Raspall

El mapa de calor de vot del PP està clarament centrat a Sarrià – Sant Gervasi. Els populars aconsegueixen el millor resultat d’un partit en una secció censal de Barcelona. Els veïns dels entorns de la plaça de Sant Gregori Taumaturg, a tocar del Turó Parc, van destinar gairebé el 60 % dels vots al PP. A la resta de la ciutat destaca com ja és habitual la secció censal 108 de Sant Martí de Provençals, en què obté el 35,9 % dels vots.

La Vila de Gràcia i Sants són els barris on més es pot veure la poca presència de vot del PP. La secció censal on els populars aconsegueixen els pitjors resultats és als voltants de la plaça del Raspall, a Gràcia. La secció censal 56 comprèn l’espai entre els carrers de la Fraternitat i Milà i Fontanals, i Perill i Siracusa. Allà, el PP només ha aconseguit el 3,96 % dels vots.

ERC fa un fortí al Poblenou i es queda per sota de l’1% a una secció de Sant Gervasi – Galvany

ERC va aconseguir els millors resultats al Poblenou, a Gràcia i Sants. Especialment al Poblenou és on Esquerra ha fet un petit fortí. Concretament als carrers del voltant de l’estació de metro del Poblenou, ERC ha sumat el 21,45 % dels vots. Els millors registres de la formació en aquestes eleccions. Els pitjors resultats els fa a la secció censal 54 de Sant Gervasi – Galvany, que ja et deu sonar perquè és on el PP ha aconseguit els seus millors resultats a Barcelona. En aquest punt de la ciutat, ERC no arriba ni a l’1 % dels vots: 0,73 %.

El reducte de Junts a tocar del Nou Sardenya i per sota de l’1 % a una secció del Carmel

El mapa de calor de Junts destaca la zona de l’Upper Diagonal, Gràcia i l’Eixample. Però curiosament el millor resultat de la formació independentista és a tocar del camp de l’Europa, a Gràcia Nova. Els veïns que viuen entre els carrers de les Camèlies i Balcells, entre Escorial i Pau Alsina, van destinar un 22,14 % dels vots a junts. Una tònica semblant a les seccions que envolten aquest petit reducte.

Els pitjors resultats de Junts són a Nou Barris i la zona a tocar del Besòs (on el PSC domina). Però curiosament el pitjor resultat no el trobem en aquests barris, sinó al Carmel, un altre fortí socialista. Només un 0,84 % dels votants que viuen a tocar de la parada de metro del Carmel van optar per la papereta de Junts.

Vox aglutina vot a Torre Baró i Pedralbes, desapareix a la plaça de la Revolució

Vox aconsegueix vots als extrems de la ciutat. Gairebé un 18 % a Torre Baró i un 17 % entre els veïns dels Jardins de Pedralbes. La presència del partit d’extrema dreta és testimonial a Sants, l’Eixample, Sant Martí i Gràcia. Especialment a la plaça de la Revolució de Setembre de 1868, a Gràcia. En aquesta secció censal només aconsegueix el 0,88 % dels vots.

La Catedral vota la CUP, Pedralbes l’obvia

La CUP concentra bona part dels seus votants a la Vila de Gràcia, Sants i Vallvidrera. Però els millors resultats els aconsegueix al Gòtic. Concretament a la secció censal que correspon a la Catedral de Barcelona. En aquest punt, el 8,95 % dels votants han optat per la CUP. En canvi, cap veí de la zona de Pedralbes que envolta el Reial Club de Tennis de Barcelona ha votat la CUP.

El PDeCAT agafa aire als Jardins del Doctor Roig i Raventós

El mapa de calor del PDeCAT és molt similar al del Partit Popular. La majoria del vot es concentra a l’Upper Diagonal. Especialment bons van ser els resultats a la secció censal 30 de les Tres Torres. Els veïns dels entorns dels Jardins del Doctor Roig i Raventós van votar un 8,04 % el PDeCAT. A molts punts de Barcelona la formació no va obtenir cap vot.

El PACMA, testimonial amb un petit destacat a la Barceloneta

Del PACMA és molt complicat treure cap conclusió més enllà d’algun resultat anecdòtic. El millor registre del partit va ser a la part de la Barceloneta més propera a la ronda del Litoral, on va obtenir el 2,6 % dels vots.

Què vols saber de les eleccions generals 2023?