El canvi de govern s'ha escenificat avui en la primera comissió del mandat, en què Convergència ha passat a la bancada de l'oposició. Una oposició amb partits nous que no tenien gaire clar on havien de seure. Més preparats duien, però, els arguments. Tots els grups menys la CUP han sumat els vots per denunciar inacció del govern amb el "top manta". CiU creu que no es donen ordres clares a la Guàrdia Urbana, però l'executiu l'ha acusat de racista per centrar-se només en la via policial, que troben ineficaç. GERARDO PISARELLO, primer tinent d'alcalde "La mateixa Guàrdia Urbana no vol una perspectiva policial fonamentalment d'aquest problema i que reflecteix una perspectiva clarament classista i clarament racista d'aquest fenomen que el govern no comparteix." JOAQUIM FORN, portaveu del Grup Municipal de CiU "On rau la diferència respecte al govern anterior? Que vostès divaguen, que no hi ha una posició unànime dins del mateix govern. Volen quedar bé amb uns i amb els altres." Crítiques que han subscrit els altres grups, excepte la CUP, tot i que Esquerra i PSC hi han fet matisos. CARINA MEJÍAS, presidenta del Grup Municipal de Ciutadans "El que creiem és que hi ha hagut una intenció del govern de relaxar aquesta pressió policial sobre determinats fenòmens." JORDI CORONAS, portaveu del Grup Municipal d'ERC "Fa un mes que busquem el consens. Vam estirar la mà al govern i no ha recollit el guant. Ens sap greu." MONTSERRAT BALLARÍN, regidora del PSC "Un fenomen complex que no es pot reduir ni a la porra, com vol fer alguna dreta, ni al 'bonisme' com es fa per part d'alguns." ÀNGELS ESTELLER, regidora del PP "La permissivitat de l'alcaldessa ha enfortit els manters, ha debilitat la Guàrdia Urbana." JOSEP GARGANTÉ, regidor de la CUP Capgirem Barcelona "Deixin-se de doble moral, aquí s'està estigmatitzant i criminalitzant la pobresa." L'oposició ha forçat el govern a crear un grup de treball amb tots els partits per abordar amb urgència un pla municipal sobre la venda ambulant il·legal. El govern ha anunciat que la setmana que ve presentarà una estratègia d'inclusió per als manters.

L’oposició també ha acusat el govern d’Ada Colau de relaxar la vigilància i de convertir Barcelona en un gran mercat il·legal.

Durant la comissió, s’ha aprovat un acord per crear un grup de treball per abordar el fenomen. La proposició d’acord critica el govern d’Ada Colau per la “permissivitat” amb els manters i dóna ple suport a la Guàrdia Urbana i als petits comerciants. Hi han votat a favor tots els partits excepte Barcelona en Comú i la CUP.

Vistes les crítiques, el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, ha acusat l’oposició de classisme i racisme i ha assegurat que el que cal és un pla d’integració social a mitjà termini d’aquestes persones. Pisarello s’ha compromès a presentar aquest pla en la propera comissió ordinària del mes d’octubre.

El comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, ha assenyalat que l’anterior govern municipal de CiU no va resoldre el problema, de manera que ha defensat que “cal tenir molt valor” per criticar la ineficàcia d’un equip que fa tres mesos que governa quan l’anterior no ho va solucionar en un mandat complet.

El portaveu de CiU, Joaquim Forn, que ha criticat que no hagi comparegut l’alcaldessa, ha coincidit que el “top manta” és de difícil solució però ha criticat que ha canviat l’actitud del govern municipal, perquè “divaga i no dóna ordres clares a la Guàrdia Urbana”.

Des de Ciutadans, Carina Mejías ha demanat a l’equip de Colau que “prengui les regnes de la ciutat i prengui decisions i expliqui com s’abordarà” la venda a la manta, fenomen que considera que perjudica la imatge de Barcelona.

El portaveu d’ERC, Jordi Coronas, ha asseverat que “el govern municipal encara està practicant l’activisme i ha de governar”, i ha ressaltat que el fenomen s’ha d’abordar des del consens dels diversos partits municipals.

Des del PSC, Montserrat Benedí ha defensat que el  fenomen “no es pot reduir ni amb la porra ni amb bonisme”, i ha demanat que se sancioni els compradors aplicant les ordenances municipals i que s’impulsin plans de reinserció per als venedors.

Àngels Esteller, del PP, ha assegurat que el govern “s’amaga després de la demagògia” i ha demanat a Pisarello que retiri que algunes propostes dels grups són “classistes” i “racistes”.

Des de la CUP, Josep Garganté ha insistit que els partits tenen una “doble moral a prova de bomba” per defensar l’acollida de refugiats però demanar limitar els venedors de “top manta”.

La comissió extraordinària s’ha fet a petició dels grups municipals de CiU i del PP per debatre la gestió que el govern municipal ha fet de la venda a la manta. Aquest estiu, hi ha hagut diversos incidents entre la Guàrdia Urbana i els venedors ambulants. El darrer va ser a principis de setembre, quan cinc persones van resultar ferides a l’estació de metro de la plaça de Catalunya. L’enfrontament se suma a altres episodis violents denunciats pel sindicat de la Guàrdia Urbana SAPOL. A finals d’agost dos agents de la policia municipal van ser agredits després d’enxampar dos venedors al mercat de les Chafarinas, a la Trinitat Nova.

Aquest estiu, l’activitat de venda il·legal s’havia incrementat a l’intercanviador de metro i Ferrocarrils de la Generalitat de la plaça de Catalunya i l’espai s’ha omplert diàriament de manters que venen productes de marroquineria, calçat i roba de marques piratejades. Actualment, la presència policial, ha fet disminuir la presència de venedors a la manta en aquesta zona.