En una compareixença a l’Ajuntament, Colau ha qualificat de “fets gravíssims” els escorcolls de la Guàrdia Civil a institucions catalanes i la detenció de càrrecs públics “per motius polítics”. “Si Rajoy persisteix en aquesta deriva autoritària, ens trobarà units en la defensa de les institucions catalanes”, ha sentenciat.

Colau ha assegurat que el Govern espanyol ha estat incapaç de donar resposta política a una demanda majoritària de la ciutadania i ha retret a Mariano Rajoy que la seva estratègia “ha cohesionat el poble”. L’alcaldessa ha defensat l’autogovern de Catalunya i ha animat la ciutadania a continuar amb “el to pacífic i cívic” de les mobilitzacions “sense caure en provocacions”.

L’alcaldessa ha dit que el president espanyol s’equivoca si creu que l’estratègia que ha seguit val per a tot l’estat, ja que ha assegurat que s’estan convocant altres concentracions fora de Catalunya. “Quan s’ataquen els drets i les llibertats, són els de tots els demòcrates”, ha afirmat Colau, que ha defensat les convocatòries unitàries de mobilitzacions.

L’alcaldessa no ha concretat si l’operació de la Guàrdia Civil canvia la posició de l’Ajuntament envers l’1-O, i ha expressat el “màxim respecte” cap a una convocatòria que ha precisat que correspon a la Generalitat. Colau ha assegurat, però, que el que ha passat aquest dimecres incentivarà la participació al referèndum amb “una mobilització més massiva”.