El setembre del 2013, ara fa 10 anys, el Mercat dels Encants es va traslladar a l’icònic edifici de la plaça de les Glòries. Era una estrena molt esperada que va posar fi a la provisionalitat de l’antiga fira de Bellcaire i que per als comerciants va ser un reconeixement: “Era un canvi inevitable”. El balanç que en fan és positiu, el trasllat va permetre guanyar espai, ampliar parades i horaris. No obstant això, també consideren que s’ha perdut “certa bohèmia” i que la pandèmia, les obres de les Glòries i la recessió econòmica han estat els principals entrebancs de la nova etapa.

L’actual president de l’Associació de Venedors del Mercat dels Encants, Josep Nebot, assegura que el mercat estava en risc de desaparèixer: “Sempre patint, pensant que no teníem futur”. Per això, considera un salt endavant el nou espai, que a més a més, continua a les Glòries i en un edifici bonic i singular. “Tot suma”, opina satisfet.

Això és un equipament públic on pots venir a passejar, però també tens prop de 300 comerciants amb una oferta inverosímil. Què més vols?”
Josep Nebot, president de l’Associació de Venedors del Mercat dels Encants

“Hem mantingut l’entorn històric”, valora també Diego Escámez, que aleshores era el president del mercat. També reconeix que les condicions de treball són millors i que l’espai és més amable també per a la gent que els visita. Però lamenta que s’ha perdut l’ambient més familiar i que molts dels professionals que hi treballaven s’han jubilat o ja no hi són.

Una pandèmia i la crisi econòmica, entre els contres

El Mercat dels Encants aplega 275 negocis i els professionals que hi treballen asseguren que no ha estat fàcil. “Hem passat una pandèmia, la recessió econòmica, la pujada de les taxes d’un 50 %, les obres que ara tenim a la porta, i fins i tot, el canvi sociocultural de la gent” enumera Nebot com els principals problemes.

A banda, també ha calgut adaptar-se als nous temps i reinventar-se. El president dels Encants assegura que abans “erem únics”. “Si algú volia moblar una casa de forma econòmica venia aquí i trobava mobles de segona mà que a la botiga convencional no trobava. Això ha canviat perquè hi ha les grans superfícies, productes de la Xina, Wallapop… No pots competir”, lamenta.

Els paradistes posen el focus en l’atenció i l’assessorament al client, el servei postvenda. Un altre dels grans atractius continua sent la diversitat dels preus i de l’oferta. Entre els productes, antiguitats i col·leccionisme, confecció, roba de segona mà, mobiliari i un llarg etcètera. Un altre ingredient irrepetible són les subhastes que fan d’aquest espai, un contenidor del passat de barceloní.

La coberta de miralls, un referent arquitectònic

L’edifici, amb la seva gran coberta de miralls daurats és un referent arquitectònic i també un dels grans reclams que atreu públic local i turistes. Cada setmana el mercat rep 60.000 visites durant els quatre dies d’obertura, que són els dilluns, dimecres, divendres i dissabtes.

Entre els consumidors, el mercat ha conservat també un públic fidel que tenia abans del trasllat. Els clients asseguren que l’espai és més confortable i que està més endreçat. No obstant això, també hi ha certa nostàlgia de l’ambient que es respirava a l’antic mercat: “Era més de poble, més proper”.

Un dels mercats més antics d’Europa

La Fira de Bellcaire és una de les mes antigues d’Europa i es remunta al segle XIV, quan els venedors s’instal·laven fora de la muralla de la ciutat per vendre les mercaderies. El Mercat ha canviat diverses vegades d’ubicació, fins arribar a aquest emplaçament actual a la plaça de les Glòries.