El segon Servei d’Atenció a la Víctima de la Guàrdia Urbana de Barcelona està en funcionament des de fa uns dies. Es tracta d’un local de 100 m² amb espais específics per atendre víctimes de violència de masclista que vulguin posar una denúncia o informar-se sobre aquesta possibilitat. Està ubicat al número 43 de la Rambla i s’ha presentat als mitjans aquest dimecres. És el segon que obre a la ciutat, després de la inauguració, el passat mes de març, d’un espai similar a Nou Barris.
L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha detallat durant una visita a les instal·lacions que es tracta d’un servei “innovador i pioner a l’estat”, que posa “la dona al centre” i que permet coordinar tots els serveis i recursos que necessiten les víctimes de la violència masclista. També ha remarcat que la “seguretat és prioritat del govern” i que obrir espais d’aquestes característiques són “polítiques de progrés i de defensa dels drets”.
Un 20 % de les usuàries hi arriben amb fills menors d’edat
Gemma Alfonso, sotsinspectora referent de violències masclistes de la Guàrdia Urbana, ha explicat que les usuàries d’aquest servei hi arriben, en un 20 % dels casos, acompanyades de fills menors d’edat. Per aquest motiu, l’espai està dissenyat específicament per atendre també els menors mentre la seva mare tramita la denúncia. Les dones que hi arriben no s’han d’esperar perquè tenen una atenció preferent. Hi ha també quatre recintes insonoritzats perquè puguin prestar declaració sense por. En un mateix espai les víctimes poden posar denúncies, ser ateses per juristes especialistes o rebre atenció psicològica.
Alfonso espera que aquest nou espai faciliti les denúncies perquè aquest tipus d’intervencions són “molt complexes i hi ha molta infradenúncia”. En moltes ocasions, ha dit, són dones que no es consideren víctimes de violència de gènere o minimitzen els fets, o bé tenen un discurs poc coherent per prendre declaració.
900 intervencions des del març
Els dos Serveis d’Atenció a la Víctima de la ciutat han atès ja 900 casos de violència masclista des de l’entrada en funcionament del primer, el passat mes de març. D’aquests, 158 van ser denúncies interposades per la víctima i 183 assessoraments. En el còmput també s’inclouen els aclariments que demanen els agents que es troben actuant en situacions de violència masclista en l’àmbit de la parella.
L‘equip ha demanat 97 ordres de protecció a la víctima, 31 de les quals han estat concedides fins ara (32 %). També hi ha hagut, derivades d’aquestes actuacions, 355 detencions d’autors denunciats per violència masclista entre l’1 de març i el 31 de juliol.
Els 23 professionals que treballen en aquest servei han estat formats específicament en atenció a les víctimes de violència masclista i s’han presentat voluntaris per formar-ne part. Hi ha coordinació diària amb Mossos d’Esquadra i els operadors judicials. La intenció és que hi hagi un servei d’aquestes característiques a cada districte.