La tarifa plana fiscal que l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa aquest any per pagar els impostos municipals en quotes fixes mensuals no ha acabat de seduir els contribuents. Segons ha explicat la regidora d’Hisenda, Montserrat Ballarín, només 160 persones s’hi han acollit el primer any. “És un nombre baix”, ha reconegut Ballarín, que en un inici havia estimat que la tarifa plana podia arribar a un potencial de 400.000 usuaris.

La regidora ha detallat les xifres a la Comissió d’Economia a petició de Junts. Ballarín ha explicat que el 85 % dels contribuents ja tenen l’IBI domiciliat i el paguen en quatre quotes i que potser per això no han valorat fer el canvi a la tarifa plana. A banda de l’IBI, amb aquest sistema es podien pagar també l’impost sobre vehicles de tracció mecànica (IVTM), el preu públic per a la recollida de residus, la taxa de guals i la taxa de terrasses. El termini per acollir-s’hi va acabar el 10 de gener.

Mesures per atreure més usuaris

Montserrat Ballarín ha detallat que l’Àrea d’Hisenda ja està treballant perquè de cara al 2024 més contribuents s’acullin a la tarifa plana fiscal i que les persones jurídiques també ho puguin fer (per al 2023 no era possible). Per aconseguir-ho, ha explicat que s’inclourà informació a la Guia del contribuent, que s’envia als domicilis, i es farà una campanya informativa entre els mesos de setembre i novembre.

“Confiem a sumar uns quants zeros al nombre de contribuents d’aquest any”, ha ironitzat Ballarín. “El resultat és ridícul”, ha apuntat el regidor Ferran Mascarell (Junts), que ha reprotxat a la responsable d’Hisenda no haver fet prou promoció de la iniciativa, que Junts havia reclamat el 2019. “No entenc com no els cau la cara de vergonya amb un fracàs com aquest”, ha sentenciat.