caserna del Bruc

La Comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposta d’ERC per reclamar al Govern espanyol la cessió de la caserna del Bruc, al barri de Pedralbes, per destinar els terrenys a altres usos i “necessitats pròpies de la ciutadania”, atenent les reivindicacions veïnals. La petició s’ha aprovat amb el suport de Barcelona en Comú i Junts, mentre que el PSC, Ciutadans, el PP i Valents hi han votat en contra.

La regidora Gemma Sendra (ERC) ha defensat que la caserna del Bruc és un dels edificis que l’Estat hauria de “retornar a la ciutat” pel “simbolisme” que té amb “un passat bastant reprovable”. També ha recordat “uns fets poc defensables” darrerament, quan es va saber que un grup de militars de la caserna van sortejar una prostituta, fets que l’Exèrcit va portar a la fiscalia.

A l’agenda de les converses entre governs

Sendra també ha demanat que el traspàs d’aquest recinte estigui en l’agenda de les converses entre el govern municipal i el de l’Estat. El regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa (BComú) ha respost que la cessió ha estat i seguirà estant a l’agenda de converses amb el Govern espanyol sigui el que sigui. Rabassa ha recordat que el 2004, l’aleshores alcalde Joan Clos ja va reclamar també la cessió de la caserna i que el ministre José Bono ho va acceptar.

Per part del PSC, el tinent d’alcaldia Albert Batlle ha justificat el vot en contra de la petició perquè “hi ha determinades polítiques d’estat que requereixen tenir presència efectiva a Barcelona“. Batlle també ha afegit que si es vol aquest espai cal trobar primer una ubicació alternativa per als usos militars que ara hi tenen cabuda.

La petició d’aquest dimecres no és nova. L’octubre del 2019, el grup de Junts al plenari de les Corts també va presentar una iniciativa similar que es va aprovar amb el suport d’ERC i BComú.