La patronal catalana de l’automoció, Fecavem, ha organitzat aquest dimarts un primer debat per conèixer propostes dels partits sobre la mobilitat a Barcelona de cara a les eleccions municipals del 2023. La trobada s’ha fet al recinte firal de Montjuïc, coincidint amb el Saló Ocasió, i ha tingut una absència destacada: no hi ha assistit cap representant de Barcelona en Comú, el partit de l’alcaldessa, Ada Colau, a qui l’organització assegura que va convidar personalment.

La resta de partits ha estat representat amb regidors i, en el cas de Ciutadans, amb un assessor del grup municipal. En el debat s’han abordat qüestions com la zona de baixes emissions, els carrils bici, la mobilitat privada o les superilles, que alguns partits han dit que volen revertir. El tinent d’alcalde Albert Batlle (PSC) ha reiterat el missatge que va donar el líder socialista Jaume Collboni que en el proper mandat caldrà “aturar-se i avaluar” com han funcionat.

Més diàleg i consens

Qui més ha defensat revertir les superilles ha estat la regidora no adscrita, Marilén Barceló, que ha afirmat que “no serveixen”, i ha proposat una taula de treball per prendre mesures amb consens. Des de Junts, Francina Vila ha afegit que el Pacte per la mobilitat és “un pacte fallit” perquè “s’ha perdut el consens”, i ha reclamat prendre decisions sobre mobilitat amb acord per no haver-les de revertir després.

Javier Heredero (Cs) també ha insistit a revertir aquelles actuacions en què hi hagi consens que “no funcionen” i ha afirmat que les mesures implantades fins ara han contribuït al caos. El popular Óscar Ramírez ha valorat que les superilles generen “carrers de primera i de segona” i que la política de mobilitat de Colau suposa “un assetjament i persecució” al vehicle privat.

Propostes votades a l’instant

Des d’ERC, el regidor Max Zañartu ha demanat més previsió en el desplegament de la zona de baixes emissions “per donar seguretat als conductors i fer la transició de manera més amable possible”. Totes les propostes dels partits s’han anat votant en diverses rondes pel públic present al debat, una trentena de persones, que han valorat més les mesures anunciades per Junts, Valents i el PP.

Janet Sanz, “disposada a participar-hi”

En una roda de premsa, aquest dimarts al matí, la tinenta d’alcalde Janet Sanz (BComú) s’ha mostrat sorpresa per aquest debat i ha dit que no en tenia notícies. “Sempre vaig als debats en què se’m convida”, ha dit Sanz, que s’ha mostrat disposada a participar per explicar el que s’està fent des de l’Ajuntament en matèria de mobilitat perquè “n’estem absolutament orgullosos”.