L’Ajuntament de Barcelona arrenca un pla per substituir totes les escales mecàniques que tenen més de 20 anys amb l’objectiu de renovar-les el 2023. En total, se’n reemplaçaran 22 a diversos punts de la ciutat. El govern municipal ha pres la decisió després de fer una auditoria per veure l’estat d’aquestes infraestructures a la ciutat.

Les obres per canviar aquestes 22 escales antigues començaran al primer semestre del 2023 i duraran tres mesos, excepte les de la baixada de la Glòria, a Gràcia, que s’allargaran més perquè s’urbanitzarà el carrer. Els treballs són els següents:

  • Dues escales mecàniques a l’avinguda dels Rasos de Peguera-Mercat (Nou Barris).
  • Sis escales mecàniques a l’avinguda dels Rasos de Peguera – Zona Esportiva (Nou Barris).
  • Tres escales mecàniques al carrer de l’Alguer (Horta-Guinardó).
  • Set escales mecàniques a la baixada de la Glòria (Gràcia).
  • Dues escales mecàniques al carrer d’Aiguablava i la via Favència (Nou Barris).
  • Dues escales mecàniques a l’avinguda d’Arturo Mundet amb el passeig de la Vall d’Hebron (Horta-Guinardó).
Barcelona estrena escales i ascensors mecànics
Les actuacions es finançaran amb els fons europeus per valor de 9,4 milions d’euros

Una nova contracta per millorar el servei

En una compareixença aquest dimarts, la tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que el gener del 2023 començarà una nova contracta de manteniment que permetrà fer un millor seguiment de l’estat d’aquestes instal·lacions. “Serà una contracta més exigent”, ha afirmat Janet Sanz, que també ha de permetre “no només modernitzar les escales, sinó baixar el nombre d’avaries i millorar el servei, amb una atenció més ràpida”.

El trencaclosques de les escales de la baixada de la Glòria: un problema de 75 centímetres

Donar resposta al malestar dels veïns

Aquest pla de renovació pretén donar resposta al malestar i les queixes veïnals per l’estat de conservació de les escales mecàniques. Un dels punts crítics són les escales de la baixada de la Glòria, a Gràcia, on els veïns han denunciat les avaries freqüents d’aquesta infraestructura. “Ens en fem càrrec, ho entenem i no deixarem de millorar-ho”, ha explicat Sanz, que ha detallat que l’objectiu final és garantir l’accessibilitat universal als barris.

Un 23 % més d’ascensors i escales

El govern municipal ha detallat que en l’últim mandat s’ha incrementat un 23 % el nombre d’escales mecàniques i ascensors a la ciutat, amb la instal·lació de 20 escales i 10 ascensors. Segons l’Ajuntament, les escales tenen cada any 22 milions d’usos i els ascensors fan més de 6,8 milions de viatges anuals.