(ACN/Redacció) El preu del pa, la llet, els ous, la fruita, la verdura, els llegums i els cereals ha deixat d’estar gravat amb un IVA superreduït del 4 %. Fins al 30 de juny, els anomenats aliments de primera necessitat no tenen IVA, malgrat que no deixen d’estar subjectes als augments propis de cada aliment i cada marca. L’altra rebaixa afecta altres aliments com l’oli i la pasta, que han passat del 10 % d’IVA al 5 %. Aquesta és la mesura més destacada del paquet anticrisi que va aprovar el Consell de Ministres dimarts passat.

Els compradors, pessimistes

En molts comerços, aquest dilluns els clients de grans superfícies ja s’han topat amb un cartell a l’entrada que anunciava una mesura que afecta centenars de referències. No obstant això, els compradors no tenen gaire confiança en què aquesta rebaixa serveixi perquè omplir el cistell de la compra sigui més econòmic.

Els clients del Mercat de Sants, per exemple, han explicat a betevé que han notat més l’increment de preus generalitzat habitual cada any que no pas la desaparició de l’IVA en els productes bàsics.

Pel que fa als comerciants, tampoc no són gaire més optimistes perquè asseguren que no serà suficient per compensar la inflació de preus dels darrers mesos. A Sants, alguns dels paradistes ja han començat a actualitzar els preus, tot i que alguns han explicat que la rebaixa l’aplicaran en els propers dies perquè el producte que tenen ara a la venda l’han comprat amb l’IVA del 2022.