Si el 2006 només donaven suport a la independència de Catalunya el 13,6 per cent dels catalans, ara ho fa un 51,1 per cent. Així que per primera vegada, la majoria de la població optaria per tenir un estat propi. És el que pronostica el baròmetre del Centre d'Estudis d'Opinió. D'altra banda, gairebé el 29 per cent opta per un estat federal i el 25 per cent prefereix l'autonomia actual. JORDI ARGELAGUET, director del CEO "Segurament no m'equivocaria gaire, acceptin-m'ho a mode d'hipòtesi, com a reflexió, dient que si la setmana que ve féssim una enquesta i preguntéssim sobre això necessàriament incorporaria dintre del sentiment a l'hora de prendre posició la sentència del Tribunal Suprem d'ahir sobre el tractament del català a l'escola." Més dades. Pel que fa a la composició del Parlament, si ara se celebressin eleccions CiU tornaria a guanyar, tot i que perdria 2 escons. També en perdrien el PSC i el PP, que aconseguirien entre 24 i 25, i 15 i 16 diputats respectivament. Els únics partits que pujarien, serien Iniciativa i Esquerra Unida i Alternativa, que arribaria a 12 o 13 parlamentaris. I Esquerra augmentaria la representació a 15 o 16 diputats. Ciutadans mantindria el resultat, i Solidaritat Catalana per la Independència en tindria entre zero i quatre.

Els indecisos en aquesta qüestió representen un 4,7% dels enquestats. En la mateixa línia, també augmenten els partidaris que Catalunya tingui un estat propi. Els favorables a aquesta opció arriben al 34%, el que suposa un increment de més del 5% respecte a l’enquesta anterior. Per darrere de l’estat propi, la segona opció més votada ha estat l’estat federal, amb un 28,7% dels vots. I en tercer lloc, un 25,4% dels enquestats volen mantenir-se com a comunitat autònoma.

CiU tornaria a guanyar les eleccions

El baròmetre del CEO també recull la intenció de vot dels enquestats. La tendència general perjudica els grans partits, és a dir, CiU, el PSC i el PP, mentre que beneficia els partits més petits, que guanyen suport.

Si les eleccions se celebressin ara, CiU tornaria a guanyar, encara que perdria dos escons i es quedaria amb 60 diputats. Pel que fa al PSC, aconseguiria entre 24 i 25 escons, un nombre també inferior als 28 que té ara. En tercer lloc, el PP pasaria dels 18 que ara té, a 15 o 16.

A l’altra banda de la balança, els partits més petits augmentarien el seu poder. ERC empataria en nombre d’escons amb el Partit Popular, de manera que passaria dels 10 escons actuals, als 15 o 16. També creixeria el poder d’ICV-EUiA, que obtindria entre 12 i 13 escons respecte als 10 que té ara. A l’extrem de l’arc parlamentari, Ciutadans es consolidaria en 3 escons i, fins i tot, podria guanyar-ne un, mentre que Solidaritat Catalana per la Independència en tindria entre zero i 4.

Els resultats de l’enquesta, però, descarten l’entrada de noves forces polítiques al parlament, ja que disminueix el suport a Plataforma per Catalunya i a la Candidatura d’Unitat Popular (CUP).