No ha estat un any fàcil, ha estat més aviat costerut, tot i que això no treu que Trias recordi el dia que va pendre la vara com el dia més important de la seva vida. Avui en el moment de fer balanç, el fil conductor ha estat la situació econòmica, que l'alcalde ha qualificat d'emergència nacional. Sobretot per l'atur, que afecta 112.000 barcelonins. Amb aquest context Trias ha demanat treball i esforç per afrontar el futur. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "No demano sacrificis, sinó esforç i treball." Esforç, treball i Trias afegeix a la seva recepta la necessitat de buscar inversió estrangera, per això llueix xifres com aquestes... XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Barcelona invertirà 247 euros anuals per persona, Madrid aquest any n'ha invertit 83. És molt, molt important en els moments que vivim que es vegi que Barcelona es fan bé els deures que compleix." Posa a disposició del capital estranger, bonificacions fiscals i escurçar els tràmits burocràtics d'un any a 90 dies per crear noves empreses. Es busca inversió estrangera a l'àrea metropolitana però no a qualsevol preu ni en contra de la imatge que es vol donar, ha dit l'alcalde quan se li ha preguntat pel projecte estranger en majúscules que aquests dies es debat entre Barcelona i Madrid: Eurovegas. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo estic encantat que una persona digui que vol muntar un negoci que sigui un negoci d'atracció turística en el sur d'Europa i escullo i tinc el dubte entre Barcelona i Madrid, crec que és indiscutible que s'equivoca si ho munta a Madrid. sóm millors, ara tormo a institr no a qualsevol preu, s'ha d'estudiar bé." Ho ha dit pel clima però també per altres qüestions, com els diners que deixen els turistes, 1.900 milions l'any passat a Barcelona, 900 a Madrid.

Trias ha dit que la conjuntura mundial ha propiciat una situació de crisi sense precedents a la Unió Europea, i ha qualificat la situació econòmica actual del país d’emergència nacional. Per combatre-ho, l’alcalde ha mencionat la posada en marxa de la taula BCN Creixement per treballar en una visió de futur compartida amb els emprenedors.

Entorn favorable a les empreses

Per tal de facilitar la creació de noves empreses, Trias aposta per generar un clima favorable a l’emprenedoria, agilitzant al màxim la gestió de llicències. Ha qualificat “d’intolerable” la situació actual i ha dit que cal posar les coses fàcils a les persones que vulguin començar una activitat de manera immediata. L’Ajuntament treballa amb la possibilitat de reduir el temps d’espera per aconseguir muntar un negoci, passant d’un any a 90 dies.

Trias destaca que la marca Barcelona és coneguda mundialment, i és equiparable amb París o Nova York, i que cal seguir.  “Volem una ciutat que sigui coneguda com una ciutat de cultura, creixement, recerca, innovació i creativitat: que sigui sinònim d’excel·lència”, ha dit.

El govern municipal aposta per donar prioritat als sectors econòmics que generen riquesa, com les noves tecnologies, l’economia verda, la cultura, la logística, l’alimentació i el tercer sector.