Precisament Mas s’erigirà en la persona que liderarà, des de Convergència i Unió, el procés, com diu ell, de transició nacional. Els dos partits que formen CiU celebraran demà consells nacionals per definir l’estratègia electoral, i almenys la designació del candidat no ofereix dubtes.
Esquerra ha vist com la independència que ells sempre han defensat en minoria, ara sembla que s’ha convertit en una tendència transversal. El president del partit, Oriol Junqueras, serà el candidat a les eleccions. Una decisió que es ratificarà al Consell Nacional de la formació que també es farà demà.

A Iniciativa per Catalunya el candidat també sembla clar, el secretari general del partit, Joan Herrera. Tot i això, es faran primàries, un procés que acabarà el 12 d’octubre. L’endemà, el Consell Nacional ratificarà el resultat.

També farà primàries Solidaritat Catalana per la Independència i en aquest cas la votació final es farà el 14 d’octubre, ho ha explicat el president del partit, Uriel Bertran, que podria ser el candidat.

Tots aquests partits són els que defensaran el dret a l’autodeterminació de Catalunya, tant si és amb el permís del Govern espanyol com si no.

Hi està en contra el Partit Popular Català, que triarà com a candidata la seva presidenta, Alícia Sánchez-Camacho, en la Junta directiva de demà. Una decisió que haurà de ser ratificada pel comitè electoral nacional del PP a Madrid.

El PSC, que encara ha d’aclarir com enfocar el debat sobiranista, és a qui ha agafat més per sopresa l’avançament electoral. No podrà fer primàries obertes com volia el primer secretari. Pere Navarro serà amb tota probabilitat el candidat escollit, però també s’ha postulat al càrrec l’exconsellera Montserrat Tura. El consell nacional de diumenge ho decidirà.