Després d’anunciar un avançament electoral per al 25 de novembre, Mas ha dit que està disposat a desafiar l’Estat si intenta obstaculitzar l’exercici del dret a l’autodeterminació dels catalans. “Si [la consulta] es pot fer per la via del referèndum, perquè el Govern espanyol l’autoritza, millor. Si el Govern li dóna l’esquena i no autoritza cap tipus de referèndum ni de consulta, doncs s’ha de fer igualment”, ha dit Mas al torn de rèplica al president del Grup Parlamentari del PSC, Xavier Sabaté.

Mas ha rebatut amb aquesta rèplica els arguments del PSC, que l’acusaven d’ambigüitat calculada. “Li sembla ambigu  això? Més ambigu que el seu federalisme?”, ha dit Mas, que creu que el PSC ha quedat sol en la defensa del seu model d’Estat i que “ningú a la resta d’Espanya no creu en el  federalisme”.

Els socialistes han estat els primers en el torn de rèpliques. El nou portaveu del grup parlamentari del PSC, Xavier Sabaté, s’ha mostrat molt crític amb el president de la Generalitat i l’ha acusat de convocar unes eleccions innecessàries. Ha acusat Mas de començar un camí rupturista amb Espanya i de convocar uns comicis que segons Sabaté amaguen interessos estrictament partidistes. Mas, entre altres qüestions, ha criticat els socialistes per no responsabilitzar-se de res.

Després ha estat el torn del Partit Popular de Catalunya. Alícia Sánchez-Camacho creu que l’avançament de les eleccions forma part d’una tàctica partidista. Considera que en aquesta línia, el no al pacte fiscal va ser un cop de porta premeditat del mateix Mas.