El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha qualificat d'”aberrant” i “inaudita” la sentència del TSJC que restitueix la Medalla d’Or de la Ciutat a Rodolfo Martín Villa. Per Serra, la decisió judicial “ens teletransporta al pitjor moment de les sentències d’aquest país, 50 anys enrere, quan els jutges feien sentències dirigides a protegir criminals franquistes”, ha afirmat.

El TSJC torna la Medalla d’Or a Martín Villa

L’Ajuntament no comparteix l’argument del TSJC, que considera que per poder retirar una distinció cal que existeixin “fets coetanis no coneguts en el moment de l’atorgament”. És precisament aquest argument el que Serra creu que és “inaudit”. Per això, ha explicat que els serveis jurídics municipals ja estan estudiant la manera d’iniciar un altre expedient per tornar a retirar la medalla a Martín Villa. Assegura que la llei de memòria història empara l’actuació municipal, ja que preveu retirar la simbologia i els reconeixements franquistes, com es va fer amb l’escut de la plaça del Cinc d’Oros.

És de sentit comú que la medalla ha de ser retirada i com a Ajuntament no desistirem i tirarem endavant totes les accions possibles
Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania

Serra, a més, ha remarcat que “aquesta medalla no va ser atorgada per un govern democràtic”, ja que es va concedir pocs mesos després de la mort de Franco, “quan encara pervivia la dictadura franquista”. Per això, qüestiona la “legitimitat” del consistori que la va concedir. De fet, l’objectiu del nou procediment és, segons Serra, doble: d’una banda,”aprofundir en la il·legitimitat del plenari per atorgar la medalla” i, de l’altra, “reivindicar tots els nous fets que apunten a la participació de Martín Villa en el règim franquista”. Entre els fets nous, ha apuntat al procés judicial obert a l’Argentina contra ell.

En la mateixa línia s’ha pronunciat el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, que ha afirmat que “Barcelona no pot honorar franquistes” i ha assegurat que “no és arbitrari” que l’Ajuntament retirés aquesta distinció a Martín Villa. “No pot ser que hi hagi encara honors a franquistes i peces clau d’estructures dictatorials”, ha afirmat.

La revocació és simbòlica, però sens dubte aporta valor a una societat que es vol lliure i que es vol democràtica
Jordi Rabassa, regidor de Memòria Democràtica