Decidim cultura és el títol de la declaració de tots aquests professionals de la cultura que s’han mostrat obertament a favor del referèndum. El manifest reivindica la cultura com a “font inexhaurible” de recursos per orientar el projecte de país que es vol crear i les transformacions socials que l’acompanyaran. El text acaba fent una crida oberta a la participació l’1-O i convida tothom que “respecta i s’estima la cultura” a votar.

Aquest diumenge al matí unes 800 persones del sector cultural del país s’han concentrat a la plaça de la Gardunya de Barcelona per presentar el manifest. Al mig de la plaça hi havia una urna de grans dimensions. Els assistents a l’acte hi han signat com a senyal de reivindicació. Els actors Pere Arquillué i Rosa Boladeras han estat els encarregats de llegir un manifest que han signat més de 3.000 persones. Ho han fet en català, castellà, aranès, anglès, francès, alemany i italià amb la voluntat d’internacionalitzar la qüestió.

Durant l’acte, un helicòpter de la Guàrdia Civil ha sobrevolat la plaça de la Gardunya, on es llegia el manifest. Gran part del públic que escoltava els faristols ha aixecat la vista i ha fet adeu amb les mans a l’helicòpter. Durant l’acte s’han sentit diverses vegades crits de “votarem” en diverses llengües.