“Penso que sí [està cometent els delictes de desobediència, prevaricació i malversació de fons públics], per això la fiscalia està actuant”, ha afirmat el fiscal general de l’Estat en una entrevista a Onda Cero. Ha afegit que caldrà estar atents al que decideixin els tribunals, però que “legalment es podrien donar els requisits per a una privació de llibertat, sobretot pel delicte de malversació“.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, afirma, en una entrevista a La Sexta, que no li agradaria que el detinguessin i en demanessin presó preventiva, però que si ha de passar, hi farà front. Tot i que considera que seria un error detenir-lo.

Pel que fa al paper dels Mossos d’Esquadra l’1 d’octubre, hi ha divergència d’opinions entre el PDeCAT i la CUP. Puigdemont creu que si reben una ordre d’un jutge perquè retirin urnes, ho hauran de fer, si poden. En canvi, Benet Salellas defensa que han de desobeir: “Nosaltres tenim la confiança, l’esperança que es posaran al costat de la defensa dels drets democràtics. Han de desobeir. S’han de posar al costat de la gent”.

Des del Partit Popular, alerten que si Catalunya s’independitza de forma unilateral, no només sortirà de la Unió Europea sinó també de la unió transfronterera. L’eurodiputat Esteban González Pons assegura que caldria construir “una frontera amb punxes entre Vinaròs i Alcanar” i que qui volgués creuar-la, necessitaria un passaport i un visat “dels que costa més d’un mes obtenir-los”.