L’anunci ha arribat en una compareixença d’urgència convocada aquest mateix vespre, en què no s’han acceptat preguntes de la premsa. Manel Prat ha llegit un comunicat en què ha al·legat “motius estrictament personals” que l’han portat a deixar el càrrec de director general dels Mossos d’Esquadra. Hi ha afegit que no veu “més recorregut professional assumint aquesta difícil i complexa responsabilitat”.

Manel Prat va ser nomenat director general de la policia a principis de 2011 pel conseller d’Interior de llavors, Felip Puig. Des d’aquell mateix any, ha hagut d’encarar moments en què l’actuació dels Mossos d’Esquadra s’ha posat en dubte: el desallotjament dels indignats de la plaça de Catalunya el 27 maig de 2011, el cas Ester Quintana i l’ús de les pilotes de goma i la mort de l’empresari Juan Andrés Benítez després de ser reduït.

Pocs mesos després d’haver assumit la direcció general de la policia, centenars d’agents van desallotjar els “indignats” acampats a la plaça de Catalunya des de feia dues setmanes. L’operatiu va acabar amb 121 persones ateses pel SEM. Prat va haver de comparèixer davant del jutge per aquest cas i va declarar que el dispositiu policial tenia com a objectiu netejar la plaça i va defensar l’actuació dels agents.

La dimissió de Manel Prat arriba el mateix dia en què el grup parlamentari d’ICV-EUiA ha demanat la dimissió de Prat per l’operatiu policial a Can Vies i pel cas Ester Quintana. El fins ara director general dels Mossos d’Esquadra s’ha referit a aquest últim cas en el comunicat amb què ha fet pública la decisió. S’ha mostrat convençut que “al final es podrà esclarir qui va ser el responsable” de la lesió de què va ser víctima Ester Quintana durant la vaga general del 14 de novembre de 2012. Ha reiterat un cop més que “aquell dia no es van llançar pilotes de goma”.

El cas Aurora també va fer trontollar el càrrec de Manel Prat. Es va debatre rellevar-lo al Parlament a finals d’octubre de 2013, poc després que l’empresari Juan Andrés Benítez morís després de ser reduït per agents dels Mossos d’Esquadra. Finalment, els grups parlamentaris de CiU i ERC van tombar la moció.