Alfred Bosch ha estat el primer a moure fitxa per ser candidat d'Esquerra a Barcelona, una partida que pot acabar tenint més d'un jugador. Amb la victòria a les europees, el diputat al Congrés veu possible guanyar també a les municipals i per això vol liderar una candidatura renovadora que aposti per un canvi de cares. Bosch assegura que NO és l'alternativa a Jordi Portabella sinó al govern de Xavier Trias. Vol tenir en compte el bagatge del partit a Barcelona, però alhora integrar noves veus. ALFRED BOSCH, diputat d'ERC al Congrés "Ningú entendria que volguéssim canviar la ciutat sense ser capaços de canviar nosaltres mateixos. Això no vol dir renunciar a tot el que s'ha fet des d'Esquerra a l'Ajuntament de Barcelona, però sí emprendre un rumb nou." Bosch es podria disputar ser alcaldable amb el líder d'Esquerra a l'Ajuntament, Jordi Portabella, que encara no ha fet el pas, com tampoc no l'ha fet el diputat Oriol Amorós. Des del Parlament, aquesta tarda ha evitat confirmar-ho però s'ha mostrat partidari d'una candidatura de consens que eviti les primàries. ORIOL AMORÓS, diputat d'ERC "En un partit democràtic com ERC, qualsevol militant té el dret a presentar-se. És legítim que ho faci, és legítim que ho faci. I l'únic que hem de dir és que si es pot arribar a acords, millor que no fer-ho." En un comunicat, Portabella ha dit que troba precipitat presentar candidatures quan el procés de primàries encara no ha començat. Com ha insinuat Amorós, manté també l'aposta per una sola llista unitària per fugir de picaraballes internes de partit i sumar esforços per assolir l'alcaldia. La Federació d'Esquerra a Barcelona farà demà un congrés en què fixarà el procediment per escollir alcaldable. Si finalment hi ha més d'un candidat, les primàries es podrien fer al juliol.

Alfred Bosch ha dit que no es tanca la porta a ningú, tampoc a l’actual líder d’ERC al consistori, Jordi Portabella, però ha insistit que el seu projecte és indissociable amb el fet que tant el programa central com els missatges i la cara més visible “han de ser nítida i inequívocament de renovació”. “Ningú no entendria que volguéssim canviar la ciutat sense ser capaços de canviar nosaltres mateixos”, ha sentenciat.

L’ara diputat d’ERC al Congrés també ha volgut deixar clar que el projecte que ell presenta vol ser “una alternativa a Trias i al govern actual de la ciutat, no oferim una alternativa a Portabella”. Bosch no ha aclarit si hi haurà més candidatures i si s’acabarà obrint un procés de primàries. Però en el seu cas, i a diferència del que ha expressat en les últimes hores Portabella, no ho veu un problema sinó “un símptoma de democràcia”.

Portabella i Amorós fan una crida a la unitat

L’actual líder d’ERC, Jordi Portabella, ha dit en un comunicat que li sembla “precipitada la presentació de candidatures quan l’inici del procés de primàries, si és que n’hi ha, encara no ha començat”. Considera que anunciar-ho abans d’hora “resta un temps per mostrar-nos units, forts i representatius en una sola candidatura”. Segons el líder republicà “ningú no entendrà que amb el 9N en un horitzó tan proper ens concentrem en temes interns”. “És l’hora de sumar”, ha afegit. Portabella ha reivindicat el seu mètode: “molt treball, molt coneixement de la ciutat, molta relació amb entitats i associacions, i poc espectacle”.

També en un comunicat, el diputat d’ERC al Parlament Oriol Amorós, un altre dels noms que sona per liderar la candidatura republicana a la ciutat, ha fet una crida a la unitat. “Pel bé de la ciutat, el país i d’ERC cal buscar la suma i el consens que ens permeti prendre les millors decisions”, afirma. Amorós considera que “és aviat” per parlar de candidats a les primàries perquè el partit encara no n’ha iniciat el procés. “Cal que sapiguem llegir el moment històric i actuem amb responsabilitat”, afegeix el diputat, que creu que els resultats d’Esquerra a Barcelona a les europees “fan possible imaginar que, amb molt d’esforç i treball, la capital de Catalunya és una fita assolible”.