Últim matí a la capital dels negocis, exercint de capital del mòbil. Xavier Trias va començar el divendres fent promoció d'aquest títol que té Barcelona fins al 2018. L'escenari: la seu que l'escola de negocis IESE té a Nova York. L'alcalde hi va presentar els eixos de la capitalitat del mòbil i va repassar la situació econòmica de la ciutat. I d'aquest punt a un altre, just a pocs metres d'on hi havia les torres bessones. A la planta 40 d' aquest edifici contigu a la zona zero, Trias va signar un acord amb l'Acadèmia de les Ciències de Nova York per implantar un programa d'orientació escolar a Barcelona. Com ja fa en altres països, l'Acadèmia donarà suport a la ciutat per motivar els alumnes en ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques. En una primera fase, el programa es provarà en un institut de Ciutat Meridiana. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Es farà estudi i seguiment d'aquests nanos, per veure quines coses fan que vagin bé o no, de buscar formes de ser capaços de diagnosticar per què es genera fracàs escolar i per què no es genera i, sobretot, com solucionar-ho." ELLIS RUBINSTEIN, president de l'Acadèmia de Ciències de Nova York "Aconseguim un doble benefici perquè els infants, per primer cop a la vida, es troben amb científics per inspirar-los a ser científics i, al mateix temps, els joves científics aprenen a parlar en públic." El viatge oficial de l'alcalde ha acabat aquest divendres amb una visita a Conde Nast, una editorial destacada de revistes, i al diari The New York Times. Una manera més de promocionar la ciutat a través d'uns dels mitjans més influents dels Estats Units.

La New York Academy of Science (NYAS) és la tercera institució més antiga dels Estats Units. Amb més de 25.000 membres de 140 països, té una dilatada experiència en programes educatius per fomentar l’estudi de les ciències. A Barcelona, implantarà el seu Programa d’orientació extraescolar de ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques, del qual els alumnes se’n beneficiaran d’entrada en horari extraescolar. L’acord, signat ahir, també planteja el possible establiment d’un centre d’innovació de la NYAS a Barcelona.

Col·laboració entre les cambres de comerç

Ahir també es va signar un conveni entre les cambres de comerç de Barcelona i Manhattan per treballar conjuntament en la promoció de projectes d’inversió i negoci que siguin d’interès per a totes dues ciutats. La Manhattan Chamber of Commerce i la Cambra de Comerç de Barcelona actuaran com a delegació de l’altra al seu propi territori, tot facilitant assistència mútua en l’organització de missions institucionals i empresarials, fires, exposicions i activitats, per tal d’impulsar la cooperació en sectors estratègics per a Barcelona i per a Nova York.

L’acte va tenir lloc a la seu de la cambra novaiorquesa, i la signatura va anar a càrrec de la tinenta d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació, Sònia Recasens; el director general de la Cambra de Comerç, Xavier Carbonell; i la presidenta de la Manhattan Chamber of Commerce, Nancy Ploeger. El conveni té una durada de dos anys i es podrà renovar anualment fins a un màxim de dos anys més.

Trias: “Som una ciutat admirada”

L’alcalde, Xavier Trias, ha fet un balanç molt positiu del viatge institucional d’aquesta setmana als Estats Units. Trias ha traslladat la idea d’una Barcelona turística però també com a destí de negoci. La resposta, segons l’alcalde, també ha estat extraordinàriament positiva: “ens veuen i estem molt millor del que a vegades nosaltres mateixos podem arribar a pensar: som una ciutat admirada, i ho som per com fem les coses”.

L’alcalde ha dit: “Agraden els nostres plantejaments, les prioritats que hem definit en l’impuls de nous sectors estratègics vinculats a les noves tecnologies, el desenvolupament sostenible o la capitalitat dels telèfons mòbil; s’hi apunten i ens volen ajudar”.