“Fins ara la defensa estava focalitzada a evitar l’extradició, però ara hem decidit emprendre accions legals per fer més robusta la nostra defensa”, ha argumentat Comín, en una compareixença conjunta amb Meritxell Serret i Lluís Puig, amb connexió per Skype amb Carles Puigdemont. Per això han decidit presentar una demanda civil contra Llarena davant la justícia belga per vulnerar el seu dret “a un jutge imparcial i independent, a la presumpció d’innocència i a un procés judicial just i equitatiu”.
“S’ha demostrat que el jutge Llarena actua sense imparcialitat i per interessos polítics“, ha afirmat Puigdemont des de Berlín, i ha afegit que no estan “perseguits per la justícia, sinó per la ideologia d’un jutge”. Per l’expresident de la Generalitat, a Espanya no es poden defensar perquè “no hi ha cap garantia d’un procés degut”. De fet, ha denunciat que durant tots aquests mesos han estat “objecte de violacions dels nostres drets fonamentals, que han quedat impunes”.
Llarena, citat a declarar el 4 de setembre
Segons ha anunciat un dels advocats de Puigdemont i dels exconsellers, Christophe Marchand, Pablo Llarena ha estat citat a declarar davant la justícia belga el 4 de setembre. Ha aclarit que pot anar a declarar en persona o bé enviar-hi un representant legal. A banda de la demanda civil a Bèlgica, el president i els exconsellers també han presentat al Tribunal Suprem espanyol una petició de recusació contra Llarena.
A finals de març, Llarena va reactivar les euroordres de detenció contra Puigdemont, Comín, Puig, Serret, Ponsatí i Rovira. I ara fa tres setmanes va rebre un revés de la justícia belga, que va rebutjar l’extradició dels tres polítics que són a Brussel·les per un defecte de forma.