El nou túnel de les Glòries en sentit Besòs ja és una realitat. L’obertura ha estat gradual durant la matinada d’aquest dissabte, 6 de novembre. A tres quarts de tres de la matinada, ha informat l’Ajuntament, s’ha obert el primer dels tres carrils de circulació. Una hora més tard ja hi havien circulat 300 vehicles.

L’obertura total del túnel en sentit Besòs —dos carrils més un altre per al transport públic— ha estat a un quart i cinc de sis del matí i, fins a les 20 h, ja hi havien circulat 23.800 vehicles.

Una estrena sense autoritats

L’obertura del nou túnel s’ha fet amb normalitat, segons fonts municipals. Tot i que les obres han durat prop de set anys, i han patit retards i canvis de projecte per sobrecostos, aquest dissabte cap representant pol´ític ha inaugurat la infraestructura.

La previsió és que per aquest túnel hi passin més de 35.000 conductors al dia, i segons l’Ajuntament, el cost final s’està ajustant als 192 milions d’euros aprovats en el seu moment.

Precaució els primers dies

L’Ajuntament recalca que durant aquests primers dies caldrà circular-hi amb precaució fins habituar-se amb els accessos a la infraestructura. En aquest sentit, destaca que la “prova de foc” serà dilluns a la tarda, entre el carrer de la Marina i l’accés al túnel, amb la primera operació sortida d’un dia laborable.

Un túnel de tres carrils i 958 metres de longitud

El túnel de les Glòries permetrà soterrar el trànsit rodat al llarg de 958 metres. La galeria subterrània comença a la confluència de la Gran Via amb el carrer de Padilla i està formada per tres carrils: dos per a la circulació de vehicles privats i un per al transport públic. El túnel només té una sortida, situada a l’encreuament amb la rambla del Poblenou.

Túnel Glòries sentit Besòs

El túnel de les Glòries canviarà la mobilitat a la zona

Túnel Glòries sentit Besòs

L’obertura del túnel de les Glòries soterrarà el trànsit de milers de vehicles cada dia. L’Ajuntament ja preveu que, durant els primers dies de funcionament del túnel en sentit Besòs, hi haurà una mica més de congestió de l’habitual. La mobilitat a la zona es transformarà, però el consistori no preveu grans problemes de trànsit.

Qui podrà circular pel túnel?

Motocicletes, cotxes i autobusos podran circular a partir d’ara pel túnel de les Glòries. A l’entrada es trobaran un gran pòrtic amb senyals que els indicaran si els carrils estan oberts i a quina velocitat es recomana circular-hi. Tot i això, els vehicles no podran superar els 50 quilòmetres per hora perquè hi haurà un radar de tram al llarg de tot el recorregut. L’aparell, però, no estarà operatiu fins que s’obri al trànsit l’altre túnel en sentit Llobregat.

La superfície de la plaça quedarà reservada per a autobusos i bicicletes. El cotxes i motocicletes podran circular-hi, però només puntualment. En aquest cas, només podran anar pel tram de la Gran Via que va des del carrer de Padilla fins al de Los Castillejos.

El túnel en direcció Llobregat, el 2022

De moment, els vehicles només podran agafar el túnel de les Glòries per sortir de la ciutat. En sentit Llobregat començarà a funcionar d’aquí a unes setmanes, concretament a principis del 2022. D’aquesta manera finalitzarà l’obra més complexa que ha fet fins ara l’Ajuntament. Un cop acabi, el consistori preveu continuar amb la transformació de la zona i la propera gran actuació seran el tramvia i la construcció de l’intercanviador amb el metro i els autobusos.

túnel Glòries
Sortida del túnel de les Glòries en sentit Besòs