La Guàrdia Urbana i els Mossos d'Esquadra s'han vestit avui amb uniforme de gala per homenatjar el president Macià. 78 anys després de la seva mort, la tomba del primer president de la Generalitat Republicana ha estat lloc de trobada per a les formacions polítiques nacionalistes i independentistes. I avui tots han aprofitat l'ocasió per valorar el discurs de Nadal del rei. Xavier Trias ha assistit a l'homenatge per primer cop com a alcalde de Barcelona. I a diferència dels seus antecessors en el càrrec, ha decidit institucionalitzar-hi la presència de la corporació municipal. Per això ha convidat el govern i els partits de l'oposició a sumar-se a l'acte, una iniciativa que Trias repetirà cada any. XAVIER TRIAS, alcalde de Barcelona "Jo crec que és bonic que la capital de Catalunya reconegui una persona que ha tingut un valor especial". La Mesa del Parlament, amb Núria de Gispert al capdavant, i el president de la Generalitat també han estat al Cementiri de Montjuïc. Tots dos han valorat el discurs del rei Joan Carles i han destacat la valentia a l'hora de fer referència al cas Urdangarin ARTUR MAS, president de la Generalitat "Em sembla que està en el bon camí de fer respectar les institucions, d'encarar els problemes, de mirar-los de cara, de no amagar el cap sota l'ala, i d'intentar, d'una forma o d'una altra, endreçar aquestes coses que ara estan sota sospita". NÚRIA DE GISPERT, presidenta del Parlament "En aquest moment en què està tot una mica per terra el que hem de fer els que tenim cara, els que donem missatges, els que tenim discurs, és aquest discurs i aquesta realitat en les formes i en els continguts: rigor, serietat i seriositat". A l'acte també hi han assistit dos dels néts de Francesc Macià.

Xavier Trias ha explicat que fa molts anys que puja a Montjuïc a fer l’ofrena a Macià, però que enguany  ha volgut assistir-hi com a alcalde de la ciutat i ha convidat tots els grups municipals a fer-ho amb ell.  Trias ha destacat “el gran lideratge” que va exercir a Catalunya el president Macià, de qui ha dit que tenia “una força molt especial”, a més de posar “les peces bàsiques per a la modernització del país”.

L’alcalde de Barcelona ha dit que els propers anys repetirà el seu homenatge anual a Macià i convidarà a fer-ho la resta de grups municipals.