SÍLVIA VICENT, Associació de Celíacs de Catalunya "Hi ha altres malalties en què et diuen: 'per Nadal pot prendre una copeta de cava'. Aquí no, ni per Nadal, ni Sant per Esteve, ni per cap dia pots saltar-te la teva dieta." Fa tres anys que els àpats nadalencs són totalment diferents per a la Sílvia. És el temps que fa que és celíaca, és a dir, intolerant a qualsevol aliment amb gluten. Durant aquestes dates, toca fer pedagogia, especialment quan va convidada a casa de familiars. SÍLVIA VICENT, Associació de Celíacs de Catalunya "Posen bona voluntat i n'aprenen, el problema ja no està en la compra, sinó en la manipulació. L'escudella de Nadal no té cap secret. Podem menjar pollastre, podem menjar verdures, porc, de tot. Però què passa, fem la pilota, a la pilota s'hi posa pa i aquest pa ja ens contamina tota l'escudella." Els últims anys l'oferta de productes sense gluten s'ha anat ampliant. Ara, per exemple, es poden trobar torrons, neules i galets per a celíacs. Això sí, a un preu que dobla el dels convencionals. "Sí que hi ha una pega, que estem en una època de crisi i tots aquests productes són molt més cars i no estan subvencionats. I és clar, si tu vols menjar canelons has de pagar el que sigui." Es calcula una de cada 100 persones és celíaca. Això vol dir que hi ha uns 70.000 catalans que ho són, tot i que la gran majoria encara no han estat diagnosticats. Per aquest col·lectiu una de les claus és a l'etiquetatge. En aquest camp hi ha camí per recórrer encara, ja que de moment menys d'un 1% dels productes incorpora informació sobre gluten.