JOSEP VILA, director de l'Orfeó Català "La recuperació de tradicions tan antigues i tan rellevants sempre és una bona notícia, i el fet que ens la reconeguin a escala internacional doncs encara més. Jo crec que això és degut tant a la qualitat de la música en si, com dels musicòlegs que l'han recuperada que han fet un gran treball, com evidentment dels intèrprets que li estan donant una dimensió de primer ordre."

El Cant de la Sibil·la és una peça musical de l’època medieval que a l’Edat Mitjana s’interpretava al sud d’Europa però que posteriorment va desaparéixer i només va sobreviure a Mallorca i l’Alguer, a la Sardenya. La peça de folklore religiós escenifica el Judici Final, en què un personatge femení, la Sibil·la, anuncia la fi del món. En les últimes dècades s’ha restaurat en diverses poblacions dels Països Catalans i a Barcelona es representa en diverses esglésies la nit de Nadal.

La Sibil·la a Barcelona

A la Catedral, el cant sibil·lí s’interpretarà aquesta nit abans de la missa del Gall, a les 23.30 h, amb entrada gratuïta. El paper de Sibil·la l’assumirà la mezzosoprano Eulàlia Fantova, que estarà acompanyada pel cor de cambra Sant Francesc, dirigit per David Malet, i amb l’acompanyament de l’organista Josep Maria Esclona.

La novetat d’enguany és l’estrena d’un interludi de la peça composat pel director de l’Orfeó Català, Josep Vila. Després de més 400 anys de la prohibició del Concili de Trento, el drama es tornarà a representar en els mateixos espais en què es feia al segle XVI. A la seu barcelonina, on hi ha un dels fons documentals més important del cant,  s’hi manté la versió més antiga musicada, del segle XV, i també la més vella en llengua vernacla. El cant s’interpreta en català des del segle XIII, abans es feia en llatí. La dramatització actual vol recuperar l’ambient del Renaixement

Com cada any, des del 1998, la cantant mallorquina Maria del Mar Bonet interpretarà el Cant de la Sibil·la a l’església de la Bonanova, a Sant Gervasi. També es podrà sentir a l’església de Santa Maria del Mar, on es canta des del 1948, a la parròquia de Sant Martí del Clot o a Santa Maria de Jesús, a Gràcia.

La tradició

Juntament amb el Misteri d’Elx, el Cant de la Sibil·la és l’únic drama sacre medieval que ha arribat fins als nostres dies i va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco l’any 2010 (el Consell de Mallorca ja el va declarar Bé d’Interès Cultural el 2004). Pel que fa a la Sibil·la, que a l’antiga Grècia era una sacerdotessa que preveia el futur, és l’únic personatge de l’antiguitat pagana que ha sobreviscut al cristianisme.