Fins ara, per obrir una associació cannàbica a Barcelona només era necessari registrar-la com a entitat i enviar una comunicació oficial a l'Ajuntament. El buit legal d'aquest tipus d'activitat, i el fet que no requerissin una llicència d'activitat pel fet de considerar-se espais de consum privat és el que, segons el consistori, ha fet que proliferin les associacions cannàbiques. És per això que l'Ajuntament de Barcelona prohibirà que durant un any es puguin obrir nous clubs a la ciutat, una mesura que ha entrat en vigor aquest divendres. Durant aquests 12 mesos el govern municipal redactarà una normativa per definir les activitats que es poden portar a terme en aquests espais i els requisits que han de complir, i també inspeccionarà les 162 associacions que hi ha actives a la ciutat. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Volem també deixar un missatge molt clar que és que no deixarem cap tipus d'escletxa o de buit legal que pugui servir perquè uns quants es pugin aprofitar de fer activitats que puguin alterar la convivència d'un carrer o d'un barri." Segons l'Ajuntament, ahir ja es van portar a terme 22 inspeccions en diversos locals de consum de cànnabis a la ciutat. La setmana passada, els Mossos d'Esquadra van precintar un club de Ciutat Vella perquè venia droga a turistes. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Que s'assenyali Barcelona com un lloc de turisme de cànnabis no són els valors que volem remarcar." L'Ajuntament diu no tenir dades de denúncies o incompliments de la normativa, però afirma que han comprovat que en alguns d'aquests locals es trafica amb drogues i s'hi permet l'entrada a menors.

L’Ajuntament ha decidit posar fil a l’agulla en una qüestió que fa temps que els preocupa: la proliferació d’associacions cannàbiques a la ciutat, que atribueixen al buit legal en què funcionen aquest tipus de locals. La primera mesura que s’ha pres és la suspensió de l’obertura de nous clubs temporalment, almenys durant un any, i també s’ha vetat l’ampliació dels espais que ja estan en actiu a la ciutat. El govern municipal assegura que ha comprovat que en algunes d’aquestes associacions s’hi trafica amb drogues i s’hi permet l’entrada a menors. Per posar fi a aquestes situacions i clarificar en quines condicions han d’obrir aquests locals, l’Ajuntament es dóna com a màxim un any de marge per presentar una normativa que les reguli: “no deixarem cap tipus d’escletxa ni buits legal”, ha advertit el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn. El consistori elaborarà la nova normativa amb l’assessorament d’experts de l’àmbit policial, administratiu i sanitari.

El govern municipal ha intensificat les inspeccions a les 160 associacions cannàbiques que funcionen actualment a la ciutat. Els tècnics del consistori asseguren que les inspeccions es fan seguint un procés administratiu. Si s’hi detecten irregularitats, hi haurà activitats que es podran corregir i d’altres que, en cas que infringeixin les lleis, s’hauran de precintar. De fet, l’ofensiva va començar ahir, abans de la presentació de la mesura, quan es van inspeccionar 22 de les 162 associacions que hi ha a la ciutat. Aquest treball també pot ser útil per detectar quins problemes hi ha en aquests moments, i contribuir a redactar la normativa en què es precisaran, entre altres elements, les distàncies que hauran de tenir dels equipaments públics, l’aforament, les sortides d’emergència o la ventilació.

Una altra preocupació del govern municipal és la promoció del consum de cànnabis entre els turistes. De fet, fa uns dies els Mossos d’Esquadra van tancar una associació cannàbica al Raval que funcionava com un negoci encobert de venda de drogues als estrangers. En aquest sentit, Forn ha assegurat que amb el potencial turístic que té Barcelona no s’ha de córrer el perill de “convertir la ciutat en referència del consum de cànnabis per als  estrangers”. El tinent d’alcalde, però, ha insistit que el que més els preocupa és les conseqüències que té per als barcelonins l’existència de locals que no respecten les normatives, pels problemes de convivència i abús de les drogues que es podrien produir.