El pla de xoc d’habitatges d’ús turístic presentat abans de l’estiu ha permès demanar que tanquin més de 600 pisos durant aquest estiu. En total s’han obert 1.290 expedients i les ordres de cessament s’han produït per dues vies: la primera, a través de l’acció dels visualitzadors (que han generat 418 ordres) i, la segona, mitjançant la tasca d’inspecció (que n’ha generat 197). Com a resultat de les diverses actuacions, prèvies a l’activació del pla, aquest estiu s’ha detectat que 71 pisos han deixat de funcionar com a allotjaments turístics.

També ha donat fruits el portal web habilitat perquè els veïns i turistes puguin delatar HUT il·legals. Des que està funcionant s’han tramitat 1.123 denúncies, de les quals la meitat ja s’han investigat i han resultat ser —majoritàriament— allotjaments no regulats.

La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, també ha explicat que s’actuarà contra 32 allotjaments que funcionen com a “hostel” o pensió, aparentment, sense la llicència corresponent; aquestes setmanes encara s’està investigant sobre la situació en què es troben. La trentena d’expedients se suma a dues ordres de cessament expedides al juliol, quan es van detectar dues residències d’estudiants, una a Sant Martí i l’altra a Sants-Montjuïc, que actuaven com a hotel.

Més multes a les plataformes

L’estira-i-arronsa amb les dues grans plataformes que ofereixen allotjaments turístics a través d’internet, Airbnb i Homeaway, continua fent camí. Sanz ha explicat que la primera continua sense voler col·laborar amb el consistori, tot i que s’ha obert “un nou espai de diàleg” abans no se li imposi una altra sanció de fins a 600.000 euros si no es mou de la seva posició.

També hi haurà multes de fins a 30.000 euros a nou plataformes de promoció d’apartaments turístics i a 63 intermediaris o propietaris particulars.