El pressupost de Cultura representa ara un 4,7 % del total dels comptes de l’Ajuntament. L’increment que s’ha fixat Jaume Collboni pretén que aquesta àrea acabi tenint un 5 % del pressupost municipal. En l’actualitat, l’Institut de Cultura (ICUB) té un pressupost anual de 113 milions d’euros, que amb l’augment que pretén el tinent d’alcalde ha de créixer uns 15 milions més. Collboni ha admès que és “un objectiu ambiciós” i que depèn de la negociació política pels comptes de 2017. El responsable de Cultura ha detallat que l’increment pressupostari no s’ha de fer només amb aportació municipal sinó que s’ha de nodrir també a través del mecenatge i de patrocinadors.

Jaume Collboni també s’ha fixat l’objectiu que una part dels impostos que els turistes deixen a la ciutat pugui ser finalista per al pressupost de Cultura. Aquest part podria venir del que Barcelona es queda de la taxa turística existent o bé a través “d’alguna figura impositiva” nova que l’Ajuntament està estudiant per gravar els creueristes o els visitants que no pernocten a la ciutat. El tinent d’alcalde creu que per canviar el model turístic i el tipus de visitant cal que aquest estigui atret per l’oferta cultural de la ciutat.

I què es farà amb aquest increment de recursos?

Els plans de Collboni per aquest mandat inclouen la creació d’un “gran festival de dansa”, una idea que encara s’ha de desenvolupar, i buscar també un espai estable per a la representació de circ. A més, el tinent d’alcalde pretén obrir el Teatre Grec el mes d’agost perquè creu que ara hi ha “un buit important” durant aquest mes i que cal donar una oferta als turistes que visiten la ciutat i als barcelonins que no marxen tot el mes de vacances. L’equip de Collboni ha matisat que aquesta idea no vol dir ampliar el festival Grec, sinó una altra proposta.

El tinent d’alcalde vol crear també un carnet cultural de Barcelona, que no serà una font de descomptes sinó un espai de trobada perquè els consumidors culturals tinguin a l’abast tota la programació que es fa a la ciutat. Jaume Collboni ha anunciat la voluntat de “redefinir” el Disseny Hub Barcelona per buscar-li “personalitat” i s’ha fixat el repte de captar nous públics per al sector cultural i incrementar l’assistència als museus municipals. El responsable de Cultura ha dit que vol fer un “esforç” en continguts i que descarta tant fer un museu nou com l’esplanada dels museus que es va projectar en el mandat anterior als peus del MNAC.