Janet Sanz ha insistit que la prioritat del govern municipal és aconseguir que el 100 % de la taxa turística que recapta la Generalitat a Barcelona es quedi a la ciutat —actualment està al voltant del 34 %—. Ara bé, la tinenta d’alcalde ha admès a BTV que “s’està estudiant si es pot, a través d’una altra activitat vinculada al turisme, posar algun tipus de taxa”. Sanz ha remarcat que no es pot crear una nova taxa que gravi les pernoctacions igual que la que recapta la Generalitat, però sí estudiar altres propostes “per compensar les externalitats negatives que genera el turisme”.

En declaracions al programa ‘Bàsics BTV’, el president del Grup Municipal de CiU, Xavier Trias, ha proposat que l’Ajuntament apliqui un recàrrec a la taxa turística si rep l’autorització de la Generalitat, o bé ha plantejat “crear una taxa de la ciutat de Barcelona”. També a BTV, el segon tinent d’alcalde, el socialista Jaume Collboni, ha dit que el govern estudia fórmules i que “hi ha d’haver ingressos directes com tenen totes les grans ciutats europees amb turisme”.

Pel que fa a la resta de grups municipals, Carina Mejías (C’s) ha descartat incrementar la taxa, però sí que ha demanat que l’Ajuntament tingui més recaptació amb la que ja existeix. Des d’ERC, Alfred Bosch ha dit que veu bé apujar la taxa actual per “compensar el desgast” del turisme. Alberto Fernández Díaz (PP) ha descartat incrementar la taxa i ha reclamat que la Generalitat transfereixi més diners a l’Ajuntament. María José Lecha (CUP Capgirem Barcelona) ha dit que la taxa turística és “irrisòria” i representa “la meitat o menys” que la que es paga en altres ciutats que no tenen l’afluència de visitants de Barcelona.

En el mateix programa, l’economista Albert Carreras ha presentat dues propostes que podrien servir per augmentar els impostos als turistes. D’una banda, l’Ajuntament podria recarregar l’impost existent i cobrat per la Generalitat, sumant-hi un percentatge que recaptaria només el consistori. L’altra opció podria ser modificar la llei catalana per augmentar el percentatge de la taxa que rep la ciutat.