La incògnita continua oberta. Tot apunta que l'alcaldessa, Ada Colau, assistirà a la manifestació de la Diada, però des del consistori no confirmen res. JAUME ASENS, quart tinent d'alcalde "Jo crec que va ser molt clara en la seva expressio i ara falta que acabi de ocncretar els detalls de la seva participació." El que sí se sap és que Barcelona en Comú anirà a tots els actes institucionals de l'11 de setembre, com els actes de la Generalitat i l'Ajuntament, i també a la manifestació convocada per l'ANC i Òmnium. De moment però, falta concretar quins membres hi assistiran. Des del consistori es mostren preocupats pels atacs, diuen, del Govern espanyol al dret a decidir dels catalans. Per això, tot i no compartir el full de ruta de Junts pel Sí i la CUP, hi assistiran per expressar el seu rebuig a la judicialització del procés. "Més enllà de les diferències amb el govern català, expressem solidaritat amb la persecució als implicats amb el procés i les persones del parlament., com la presidenta de la mesa." Un gest que des d'Òmnium Cultural valoren positivament. JORDI CUIXART, president d'Òmnium Cultural "Ens fa especial confiança el fet que el govern de la capital catalana hagi manifestat la voluntat de ser presents a tots els actes sobre el dret a decidir." Ara bé, malgrat anar-hi, les discrepàncies del partit de Colau sobre la independència seran visibles, ja que han avançat que no vestiran la samarreta blanca dissenyada per les entitats sobiranistes.

La trobada ha tingut lloc a l’Ajuntament i ha durat gairebé una hora. El quart tinent d’alcalde, Jaume Asens, ha assegurat que, tot i que el consistori barceloní no comparteix el full de ruta independentista de la Generalitat, consideren que el context actual és “d’excepcionalitat” i que “hi ha motius de sobres per sortir al carrer”.

En aquest sentit, Asens ha subratllat la voluntat de l’Ajuntament de Barcelona de fer costat al govern de la Generalitat i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, “davant dels atacs i la criminalització del procés” que arriba des de l’estat espanyol. El regidor de Drets de Ciutadania, Diversitat, Transparència, Participació i Esports no ha volgut confirmar l’assistència de l’alcaldessa a la manifestació, tot i que ha admès que “probablement hi serà”. Asens ha assegurat que serà ella mateixa qui, en els propers dies, ratifiqui o no la seva participació.

El quart tinent d’alcalde tampoc no ha detallat quins membres del govern municipal assistiran a la marxa de l’11 de setembre, però ha avançat que “no hi participaran en bloc“. Per la seva banda, i a títol personal, Asens sí que ha confirmat que ell participarà de la mobilització.

El president d’Òmnium, Jordi Cuixart, ha aprofitat per fer una crida als militants d’ICV i tot l’entorn dels comuns perquè se sumin a la manifestació de la Diada. Cuixart ha assegurat que “l’Onze de Setembre és de tots” i que les entitats treballen perquè totes les sensibilitats del sobiranisme s’hi sentin representades. “Entenem que ells són part de la reivindicació -ha dit Cuixart-, “és impossible parlar de l’Onze de Setembre sense parlar de tot allò que representa la tradició del PSUC i que avui dia també està representada per l’entorn d’En Comú i sectors de Podem”.