La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, va acabar la primavera passada el seu mandat, després d’estar cinc anys en el càrrec. La renovació de la persona responsable de la Sindicatura de Greuges de la ciutat no es pot fer en període electoral, i perquè no coincidís amb les eleccions municipals, el relleu de la figura de defensa de la ciutadania es va posposar.

Començarà el 15 de gener, quan les entitats de la ciutat podran proposar noms per ocupar el càrrec, fins al 15 de març. I a partir d’aleshores hi haurà un mes, fins al 15 d’abril, perquè la ciutadania pugui informar-se a través d’un web especial per a l’ocasió, on hi haurà totes les candidatures proposades, i on podrà fer les preguntes que vulgui sobre els candidats que optin a dirigir la Sindicatura de Greuges de Barcelona.

Amb tota la informació recollida de la campanya, es farà un informe no vinculant que passarà pel Consell de Ciutat, el màxim òrgan de participació de les entitats a l’Ajuntament. Finalment, l’alcadessa, després de consultar els diferents grups polítics, proposarà una candidatura que es votarà en el plenari i que haurà d’aconseguir dues terceres parts dels vots.