El govern municipal ha posat fre, de moment, al projecte d'ampliació del Centre Comercial La Maquinista, un acord ja tancat en el mandat anterior entre CiU i PP. Tots dos van pactar donar llum verda a l'ampliació de 30.000 metres quadrats del centre comercial de Sant Andreu a canvi de construir cinc torres d'habitatges, amb 588 pisos, 190 dels quals socials, i també una escola. El govern assegura que ha trobat defectes en el projecte dissenyat pel promotor. Un dels punts que el consistori considera que vulnera la normativa és en el termini de la construcció d'habitatge protegit que ha d'anar en una part d'aquest solar. El promotor proposa començar-lo a construir en un termini de 12 anys, mentre que la normativa estableix que s'ha de fer abans de cinc anys. El govern demana que es presenti un projecte alternatiu que perjudiqui el mínim possible l'entorn. JANET SANZ, tinenta d'alcalde d'Ecologia, Urbanisme i Mobilitat "Tenim alternatives, tenim propostes, segurament el promotor també, comencen el diàleg però partim de zero. Intentem que aquesta operació sigui el menys perjudicial possible per de cara també als veïns i veïnes." A més rebutja condicionar la construcció de l'escola La Maquinista, ara en barracons, a l'operació urbanística, ja que s'havia de fer amb els diners obtinguts de l'ampliació del centre comercial. LAIA ORTIZ, regidora de Sant Andreu "El tema és desvincular una cosa de l'altra. En aquest sentit guanyem llibertat en la pròpia construcció del centre i segurament temps." L'Ajuntament tampoc no accepta la intenció del promotor d'ampliar l'aparcament del centre comercial a sota de la futura l'escola.

La tinenta d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz, ha explicat que han estudiat “a fons” el pla que ha presentat el promotor que vol ampliar La Maquinista i hi han detectat defectes. D’una banda, Sanz ha dit que fixa en 12 anys el termini per fer els pisos de protecció oficial que es preveuen en aquest projecte, mentre que la llei marca cinc anys com a màxim. A més, ha explicat que el promotor, Unibail Rodamco Steam, S.L.U., preveu ampliar l’aparcament del centre comercial en el subsòl del solar on s’ha de construir la nova escola La Maquinista. “No compartim l’operació i intentarem que es compleixi la llei i que es respecti al màxim l’entorn”, ha dit Sanz. La regidora ha afegit també que el promotor treballava amb unes parcel·les derivades d’una reparcel·lació que encara no s’ha aprovat de forma definitiva.

La regidora de Sant Andreu, Laia Ortiz, ha dit que des del districte es treballa per “aturar un despropòsit”. Ortiz ha assegurat que el pla que va presentar el promotor “hipoteca el futur de l’escola La Maquinista, la mobilitat i el desenvolupament industrial a la zona”. La regidora del districte ha explicat que el govern està “obert a buscar alternatives”, però ha deixat clar que vol deslligar la construcció del nou edifici de l’escola d’aquest pla urbanístic, tal com estava previst inicialment. “Volem desvincular-ho per guanyar llibertat i temps en la construcció del centre”, ha sentenciat. El govern ha recollit en un informe jurídic i diversos informes sectorials els defectes del pla de millora urbana. Janet Sanz ha reiterat que l’ampliació del centre comercial “atempta contra els eixos comercials” i que el projecte incorpora “un xantatge” per construir l’escola.

Tant Convergència i Unió com el PSC han carregat durament contra el govern municipal, però per raons ben diferents. Els convergens acusen l’executiu de condemnar l’escola La Maquinista a continuar en barracots i es pregunten quants diners li costarà a l’ajuntament la compensació al promotor privat per la denegació del projecte. Mentre que el PSC lamenta que el govern amagui el cap sota l’ala i defugi la responsabilitat de prendre una decisió definitiva. Pels socialistes, una bona gestió del govern hauria permès disposar avui mateix del sòl per fer l’escola La Maquinista, que considera molt necessària pels veïns de Sant Andreu.