L’Indicador de Comerç de Barcelona (ICOB), creat per ESADE i la Fundació Barcelona Comerç, ha realitzat una enquesta a 10.000 comerciants en la qual es posa especial èmfasi en l’afectació que tindrà la nova Llei d’arrendaments urbans. Els botiguers dels eixos comercials de la ciutat es mostren preocupats per l’augment substancial del preu de lloguer dels locals, especialment els més antics, a partir de 2015.

Segons els resultats de l’indicador, el 47,5% dels afectats intentaran renegociar el contracte, el 43% no ha pres encara cap decisió, el 5,5% es decanta per canviar de local i el 3,8% assegura que tancarà. Davant dels que encara no s’han posicionat, l’Ajuntament de Barcelona ha demanat que s’activin “perquè estan fora de termini”. En la mateixa línia, el director de l’estudi i catedràtic de Màrqueting de ESADE, Josep Francesc Valls, afirma que “a les zones premium, si encara no s’ha renegociat el preu dels lloguers comercials, difícilment arribaran a temps per fer-ho abans de l’aplicació de la llei”. Per tant, els que no s’afanyin, tenen les de perdre.

Els eixos comercials als quals més afectarà la nova normativa són el de Sant Antoni i Sant Andreu: un 64% dels establiments. En conjunt, els comerços de l’Eixample són els que en surten més malparats, ja que un 45,8% dels locals hauran de renegociar els contractes. A Barna Centre i la Rambla, el grau d’afectació serà del 19,23%. A la resta d’eixos es calcula que hi haurà un 36,2% d’establiments afectats.

L’informe també destaca que, durant aquesta primera meitat de 2013, hi ha hagut signes de recuperació econòmica als comerços de la ciutat, respecte al mateix període de l’any passat. Concretament, un 31% dels comerços ha augmentat la  facturació, encara que el 49,5% continua amb pèrdues. L’any passat només el 15,9% dels comerços van tenir beneficis respecte de l’any anterior.

Si ens fixem en les dades de l’‘últim trimestre, la facturació al total de comerços barcelonins ha disminuït un 3,6% respecte al mateix període de l’any passat. Per això, alguns comerciants preveuen que les compres que faran els turistes durant l’estiu als comerços del centre de la ciutat, que representaran un 30% de la facturació anual, els salvarà la temporada. A la resta de zones de la ciutat, les vendes estiuenques podran representar un 12,8% del total de vendes anuals.