JOSEP GARGANTÉ, regidor de la CUP Capgirem Barcelona "No s'ha produït el judici perquè el metge no tenia cap interès a fer cap denúncia. De fet el metge no va anar a cap comissaria. Tremenda bufetada s'endú el muntatge policial, tremenda bufetada s'endú el muntatge mediàtic per fer-nos culpables a Esteban i a mi abans d'hora. Nosaltres ara demanarem responsabilitat als grups polítics que van demanar la meva dimissió i demanarem responsabilitats al sindicat SAPOL, que ha demanat la meva dimissió."

Josep Garganté s’ha presentat aquest dijous a la Ciutat de la Justícia, acusat d’un delicte lleu de coaccions. Aquesta és la qualificació que havia mantingut el Jutjat d’Instrucció número 22, després de desestimar els recursos de la defensa, que volia arxivar el cas, i la petició de la fiscalia, que volia elevar el fet a un delicte “menys greu” que, en cas de condemna, hauria suposat una pena de presó de fins a cinc anys.

La situació ha fet un gir inesperat quan, a l’inici de la sessió, el jutge ha preguntat al metge si es mantenia en la seva denúncia i aquest ha contestat que no. També ha explicat que Garganté volia que posés en l’informe “una cosa que no era veritat”, però el facultatiu no ha aclarit si es va sentir pressionat. En no haver-hi denúncia del perjudicat, la fiscalia no pot mantenir l’acusació pels delictes de coacció i amenaces, i per això el judici ha quedat resolt en les qüestions prèvies, i Garganté i el membre dels “iaioflautes”, absolts.

Segons la defensa de Garganté, la Guàrdia Urbana va tirar endavant el procediment contra el regidor de la CUP amb l’atestat policial, sense que el metge fos conscient que estava presentant una denúncia. Per això, la formació ha demanat una comissió que investigui el cas. A les portes dels jutjats, Garganté ha denunciat el que considera un “muntatge polític i mediàtic” contra ell.

Durant tot el procés, la CUP ha defensat que Garganté no va coaccionar el metge, sinó que va demanar que es repetís el reconeixement al venedor ambulant sense la presència d’un agent de la Guàrdia Urbana. Pels cupaires, el fet que l’agent estigués dins la consulta va fer que el manter no pogués explicar amb llibertat els motius de les lesions que, presumptament, va patir en una operació policial de dissuasió de la venda a la manta.

Enfrontaments a les portes

Regidors de l’Ajuntament, diputats del Parlament, membres del col·lectiu dels manters i dels “iaioflautes” s’han concentrat a les portes de la Ciutat de la Justícia per donar suport a Garganté. A les portes dels jutjats, també s’hi han concentrat dos sindicats de la Guàrdia Urbana per defensar l’actuació policial i demanar la dimissió del regidor de la CUP. Tots dos col·lectius s’han enfrontat amb crits i empentes i han protagonitzat moments de forta tensió, fins que els Mossos d’Esquadra han optat per desplegar un cordó d’agents per separar-los.