En la seva intervenció en el congrés socialista, l’exalcalde de Barcelona ha confirmat la decisió, que ja havia comunicat aquest divendres al matí al Grup socialista a l’Ajuntament, de retirar-se de la política municipal. De fet, estava previst que ho comuniqués aquesta tarda en el XX Congrés dels Socialistes de Barcelona, però una filtració als mitjans ha fet que la notícia es conegui abans de l’assemblea socialista.

Jordi Hereu ha destacat en la seva intervenció la transcendència del congrés per al socialisme català i espanyol, i s’ha mostrat trist per la derrota electoral, però alhora orgullós del projecte que ha construït per a Barcelona. Hereu ha recordat que, després de 32 anys, els socialistes han perdut la confiança majoritària dels ciutadans de Barcelona. L’encara president del Grup Municipal del PSC ha atribuït la patacada de les darreres eleccions municipals a la crisi econòmica, i a un canvi de valors i de paradigma de la ciutadania. Hereu, però, ha reconegut que el projecte socialista ja estava en crisi abans de la crisi econòmica, i que feia molt temps que hi havia interrogants sobre la taula.

Hereu no només ha parlat dels factors exògens que han portat a la caiguda dels socialistes, sinó també dels endògens. L’exalcalde de Barelona ha assumit l’error de no haver optat per la confrontació amb la Generalitat i amb Madrid per aconseguir avenços per a Barcelona. En contrapartida, el president del PSC a Barcelona ha deixat clar que no es penedeix de deixar una institució, l’Ajuntament de la ciutat, que és un exemple de solvència econòmica. Ara bé, ha admès que la bona gestió del consistori no li ha servit de gaire en termes electorals.

Hereu ha conclòs la intervenció parlant sobre el seu futur. Ha dit que, per construir un projecte nou, “el que toca és no donar un pas enrere, sinó fer un pas al costat perquè emergeixin nous lideratges”. El president del Grup Municipal socialista ha deixat clar que no optarà ni a primàries ni a encapçalar la propera candidatura del PSC a Barcelona, i ha confirmat que abandona l’acta de regidor. “Per a mi Barcelona ha estat i seguirà sent la prioritat. Les persones estem al servei del projecte que construïm”, ha dit Hereu. Però tot i abandonar l’Ajuntament, no deixa la política: l’exalcalde ha decidit presentar-se a la presidència de la Federació de Barcelona del PSC, amb l’objectiu de deixar el càrrec el 2015, “en mans d’un nou alcalde socialista”.

L’exalcalde ha defensat que marxa en el moment oportú, i que queden més de tres anys a partir d’ara per treballar en “un nou relat de ciutat”. En la seva intervenció ha agraït la feina feta als companys de partit i als militants, a les executives i als consells de districte, dels quals ha dit que “fan una feina sovint invisible”. Un reconeixement especial ha estat per a Carles Martí, amic i company de Jordi Hereu. Hereu ha tancat la seva intervenció assegurant que “Barcelona no és una passió inútil” i que està disposat a servir la ciutat. El mes de març abandonarà el consistori i posarà el punt final a 14 anys dedicats a treballar per a Barcelona, una tasca que Hereu ha assegurat que ha viscut com “un plaer i un honor”.