(ACN) La candidata d’En Comú Podem a les eleccions catalanes, Jéssica Albiach, ha reclamat a ERC i el PSC que deixin de banda els “vetos creuats” perquè “són cosa del passat i no serveixen de res” i ha demanat articular una majoria progressista. En una intervenció al consell de coordinació de Podem, Albiach ha demanat a socialistes i republicans que “parlin clar, siguin humils i valents” i “surtin dels seus racons”. “Si vam aconseguir a l’Estat uns pressupostos més expansius que mai amb el suport i acord de les forces progressistes per què Catalunya no mereix un canvi?”, s’ha preguntat.

D’altra banda, Albiach ha assegurat que està “nítidament” compromesa amb la negociació a Catalunya i ha dit que cal “un govern que es cregui la taula de diàleg”. En aquest sentit, Albiach ha criticat que fins ara a l’executiu català “hi ha una força de govern que no hi creu”, en referència a JxC, i ha dit que cal caminar cap a una negociació de la qual surti un acord que puguin referendar tots els ciutadans.

Canvi d’aliances

Albiach ha centrat gran part de la seva intervenció a la necessitat que Catalunya visqui un canvi d’aliances i ha criticat que ni ERC ni PSC apostin clarament per un govern progressista amb el suport de les tres formacions. A més, ha fet una al·lusió encoberta al pacte actual entre ERC i JxC i ha lamentat que “alguns insisteixin a repetir una aliança amb la dreta nacionalista excloent, neoliberal i que a vegades té certes tintes supremacistes”.

Segons la candidata, els comuns tenen un paper “decisiu” per garantir el canvi a la correlació de forces i “emprendre un nou rumb” per posar “al centre” les necessitats i preocupacions de la ciutadania.