ERC guanyaria les eleccions catalanes amb 34-35 diputats, ben a prop de JxC, que retalla distàncies i se situaria frec a frec amb 32-34, segons l’última enquesta del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO). El PSC, a qui el CIS atribuïa la victòria, es quedaria en tercera posició amb 26-29 diputats, seguit de Cs, que cauria fins als 12-13.

El PPC (9) i la CUP (8) doblarien resultats respecte a les últimes eleccions, els comuns es quedarien amb 6-8 i Vox irrompria al Parlament amb 5-6 diputats. El PDeCAT, en canvi, es quedaria fora de la cambra catalana. El sondeig preveu una participació del 62 % i un 33,7 % d’indecisos.

L’independentisme consolidaria la majoria absoluta

El vot independentista superaria per primera vegada el 50 % i se situaria en el 51,2 %, sumant els vots d’ERC, JxC, la CUP i PDeCAT: augmentaria a una franja d’entre 74 i 77 escons pels 70 que té actualment. El bloc unionista (PSC, Cs, PPC i Vox) aconseguiria entre 52 i 57 cadires al Parlament. D’aquesta manera, l’independentisme consolidaria la majoria absoluta, establerta en els 68 escons.

Dolor Sabater, la més valorada; Illa, el més popular

De l’estudi també se’n deriven la popularitat o les valoracions que la ciutadania fa dels candidats. Dolors Sabater, la candidata de la CUP, és qui rep la millor valoració: un 5,3. La nota també l’aproven Illa, Aragonès i Borràs, que oscil·len entre el 5,1 i el 5,2. Per altra banda, la resta de candidats han rebut una nota inferior al 5, amb Carrizosa tancant la llista amb un 2,46.

Si parlem de popularitat, Salvador Illa és, segons l’enquesta, el líder més conegut: un 91 % dels catalans enquestats el coneixen o n’han sentit a parlar. En segona posició se situa el candidat d’ERC amb un 80,9 %. A l’altra cara de la moneda hi ha el candidat de Vox: només un 25,3 % dels enquestats saben qui és.

Comparació amb la cambra actual

En comparació amb la composició actual del Parlament, i seguin les dades cuinades pel CEO, aquestes serien les variacions pel que fa al nombre d’escons de cada partit:

  • ERC pujaria entre 2 i 3 escons.
  • JxC es podria quedar igual o perdre 2 escons.
  • Cs es quedaria amb 24 diputats menys que els 36 actuals passant de ser la primera força més votada a la quarta.
  • Els socialistes sumarien 12 diputats.
  • Els comuns es quedarien iguals, o bé perdrien dos escons
  • El PP doblaria els 4 escons actuals.
  • CUP doblaria els 4 escons actuals.
  • Vox entraria al Parlament amb 5-6 diputats.
  • El PDeCAT no tindria representació parlamentària.

Una mostra de 1.100 individus

El treball de camp s’ha dut a terme entre el 13 al 21 de gener del 2021 mitjançant enquestes telefòniques assistides per ordinador a una mostra de 1.100 individus amb ciutadania espanyola de 18 i més anys residents a Catalunya.